0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Wat is de juiste Rugzak voor mijn Camino?

Gregory Facet 35

Inhoud

Voor mij is dat de Gregory Facet 35L in maat S, 1,07 kg schoon aan de haak. Dat zou betekenen dat ik mijn volgende Camino kan doen met in totaal een gewicht van 6.2 kg inclusief water als het weer mee zit en ik niet al te veel extra zaken mee moet nemen. Er komt veel kijken bij het aanmeten van een rugzak. Elk merk en elk type heeft zo z’n eigen kenmerken. Door jarenlange ervaring weten we al aardig snel met welke rugzakken we moeten starten tijdens de rugzaksessies. Lees even mee wat daar allemaal bij komt kijken dan overtuigen we je wellicht om eens lang te komen bij ons. En als je geen tijd hebt om langs te komen zijn het wellicht zaken waar je rekening mee kan houden als je elders gaat kijken. Koop zo’n rugzak niet online… ook niet bij ons! Wij bellen je na overigens dus je krijgt die kans ook niet :-).

Misverstanden

Er zijn een hoop misverstanden waar wij best veel tijd aan kwijt zijn om die eerst de wereld uit te helpen voor we aan een rugzaksessie beginnen. Wellicht helpt het om ze eens hier te herhalen.

Deze misverstanden komen wij in (met name) Facebook groepen veel tegen. We proberen ons nooit te mengen in die discussies want óf je beledigd anderen ongewild óf je krijgt veel tegendiscussie van mensen die het beter (denken) te weten en je bent er in ieder geval veel tijd aan kwijt. Hier volgen ze op een rijtje:

 • Voor vrouwen: kies een dames rugzak die zit beter bij je.
  Nee, helaas. Niet alle vrouwen hebben een standaard anatomie die beantwoordt aan het beeld die fabrikanten verzinnen om zoveel mogelijk dames aan die ene rugzak te helpen. Was dat maar zo, dan waren wij een stuk sneller klaar met een rugzaksessie. Sterker nog: de meeste dames in Nederland hebben vrij brede schouders en breed aangelegde schouderbladen. Het wel of niet hebben van borsten is namelijk niet het enige vrouwelijke kenmerk waar die rugzakken rekening mee houden. Wij kijken naar alle kenmerken als je bij ons voor een sessie komt.
 • Qua volume: probeer onder de 50L te blijven.
  Klopt deels. Wij zeggen liever ‘probeer onder de 40L te blijven tenzij je een winter Camino gaat lopen of graag met een tent gaat en ook kookgerei gaat meenemen. Probeer dán onder de 50L te blijven. Voor een standaard Camino heb je (afhankelijk van je eigen proporties) meestal aan 35 a 38L genoeg. Dat maakt overigens ook de rugzak zelf een stuk lichter en dat is mooi meegenomen. Heb je een hele lange rug? Dan pas komen we wellicht in de buurt van de 48L zodat de rugzak ook zit zoals hij moet zitten en je de loadlifters niet ergens halverwege je schouderbladen moet gaan zoeken…
 • Ik heb een Osprey. Die moet je hebben.
  Osprey is een topmerk en heeft veel verschillende soorten rugzakken. Grote kans dat een er van wel bij jouw anatomie past maar zomaar stellen dat je dus een Osprey MOET hebben is onzin. Heb je een hele korte rug? Dan maak je bijvoorbeeld veel meer kans bij het merk Gregory.
 • Ik heb een Decathlon rugzak. Lekker goedkoop en zit perfect. Die moet je hebben.
  Wij sluiten zeker niet uit dat een Forclaz rugzak bij jouw rug past. Maar we hebben veel B-merk rugzakken hier op de rug van pelgrims gezien en je kunt precies aangeven waarom ze zoveel goedkoper zijn – en dat zijn helaas meestal factoren die invloed hebben op het draagcomfort.
 • Neem een klein maatje als je klein bent… Neem een grote maat als je lang bent.
  De grootste fout die je kan maken is de lengte van je torso te herleiden van je totale lichaamslengte. Ik heb hier mensen gehad met een relatief korte ruglengte die vanwege de vorm en proporties van hun rug tóch op een grotere maat uitkwamen. En andersom: 2 geweldig aardige Friesen van ruim 1.90 m – ik vergeet ze nooit meer – gingen beide weg met een maatje S: hele lange benen met een hele korte rug. Het bestaat allemaal :-).

Factoren waar wij naar kijken

Nu heeft Luisa kennis van anatomie door haar fysio studie, maar dan nog komt er ook ervaring bij kijken met de rugzakken die wij in de collectie hebben genomen. En we hebben ze niet zomaar in de collectie genomen. Tot nu toe lossen we elke anatomische uitdaging op binnen de collectie. Maar in een notendop zijn dit de factoren die allemaal een rol spelen bij het vinden van de juiste rugzak:

 • lengte torso gemeten vanaf bovenrand bekken tot C7 wervel
 • vorm en stand van de nek en hoogte waar al buiging ontstaat onder C7 niveau
 • lengte van de nek
 • breedte van schouderpartij achter (aanleg schouderbladen)
 • stand van de schouders voorkant (recht / meer naar binnen)
 • hoogte schouders (gelijk / ongelijk)
 • diepte van de borstkas
 • grootte van de lordose (holle rug / minder holle rug)
 • lengte van de lordose
 • grootte en vorm van de kyfose (bolling bovenkant rug)
 • lijn van het einde van de kyfose naar C7 (bol, vlak)
 • proportie tussen de lordose en de kyfose
 • stand van het bekken
 • aanwezige lichamelijke klachten en/of blessures

Als je het zo op een rijtje ziet is het niet raar dat we soms een aantal uren bezig zijn met het vinden en afstellen van de juiste rugzak. Het is dus ook niet raar dat rugzakken vaak niet perfect zitten (kijk maar eens om je heen als je op Camino bent).

Hoe kun je zelf de beste kans maken op de juiste rugzak zonder bij ons langs te komen? We kunnen ten slotte niet iedereen helpen (op dit moment moeten we soms zelfs nee verkopen omdat iemand meteen terecht wil terwijl onze agenda al vol zit). Hier volgen dus enkele tips:

 • ga naar een speciaalzaak waar ze van meerdere merken rugzakken hebben in het volume die jij graag wilt
 • zorg dat ze de tijd voor je nemen en 2 uur is zeker niet teveel gevraagd dus laat je niet afschepen.
 • zorg dat ze je rugzak vullen met minimaal 6 kilo (met minder kan ik bijna elke rugzak lekker laten zitten).
 • draag je wandelschoenen en je wandelkleding en zeker geen dikke trui (je wilt zoveel mogelijk kunnen voelen)
 • laat ze uitleggen hoe je de rugzak op de juiste manier aandoet (doen wij ook en alleen op de juiste manier aandoen laat zien of de rugzak bij je anatomie past!).
 • probeer 2 rugzakken te vinden die goed zitten en overal goed aansluiten. Het gewicht moet je ‘op je heupen’ voelen en niet op je schouders. De rugzak mag je niet naar achteren trekken. De schoudergordels mogen niet irriteren.
 • Laat ze dan beide aftoppen naar 8 kg of meer. Probeer ze nu beide uit en loop er een rondje mee door de winkel. Kies de meest stabiele en comfortabele.
 • Gekozen? Vraag uitleg over de hele rugzak en elk onderdeel en ook over het juiste onderhoud

Makkelijke weg

Maar waarom zou je 10 rugzakken in een gewone winkel gaan uitproberen als wij al het denkwerk voor je kunnen doen? We meten en weten meteen met welke 2 we de meeste kans maken. En dan gaan we zaken die jij voelt (of wij zien) verbinden aan de keuze van de volgende kanshebber. Gemiddeld zijn mensen bij ons 1,5 uur bezig (zonder andere vragen over de route en de uitrusting ;-). Gemiddeld worden er zo’n 4 a 5 rugzakken gepast. 2 als je een ‘makkelijke’ anatomie hebt, soms wel 6 als je wat ‘ingewikkelder’ in elkaar steekt. We draaien er in ieder geval onze hand niet voor om. Maar de juiste rugzak vinden we altijd. Al sinds 2017…

Bel ons voor een afspraak, maar bel wel op tijd. Van medio februari tot ongeveer medio april zitten we een aantal weken vooruit vaak vol. De vrijdagen zijn het populairst dus die zitten vaak een maand vooruit al vol. Kom dus uiterlijk in het najaar t/m februari als je in april/mei al op Camino gaat. Dan heb je ook nog wat tijd om te oefenen met je rugzak. En neem er de tijd voor: de hele middag. Dat doen wij ook namelijk…

Buen Camino!!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Commercie en de Camino

Commerciedraadje Op Facebook heb je ontzettend veel groepen waar pelgrims elkaar helpen met o.a. de voorbereidingen van de tocht. Een in mijn ogen belangrijke groep

Lees verder »
FlixBus
Booking.com