0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

De Camino naar Santiago de Compostela

De Camino naar Santiago de Compostela

Inhoud

Camino weetjes voor beginners

Als het idee om de Camino te lopen naar Santiago de Compostela nog pril is ga je op zoek naar informatie. Toch ligt informatie nogal verspreid over het internet. Het kan lastig zijn om juist een heel algemeen verhaal te vinden. Ook wij leren elke dag bij en staan vaak niet meer stil bij het feit dat er mensen zijn die nog helemaal ‘blanco’ zijn. Na de eerste pelgrims van dit jaar concludeerden we dat daar een blog artikel over moest komen.

Algemeen, niet te veel de diepte in. Overzicht. Een mooi begin!

Jacobus

De Camino naar Santiago de Compostela is een pelgrimsroute die naar de stad Santiago de Compostela in Galicië in Spanje leidt. Volgens de overlevering was Santiago de Compostela de laatste rustplaats van het lichaam van de apostel Jacobus, een van de twaalf apostelen van Jezus. De route naar Santiago de Compostela is al eeuwenlang een belangrijke pelgrimsroute en wordt ook wel de “Camino” genoemd.

Er zijn verschillende verhalen over hoe het lichaam van de apostel Jacobus naar Santiago de Compostela is gebracht. Volgens een van de verhalen is het lichaam van de apostel Jacobus na zijn dood naar Spanje gebracht door twee van zijn discipelen, die het daar begroeven. Het graf van de apostel Jacobus werd in de 9e eeuw herontdekt door een heremiet, en sindsdien is Santiago de Compostela een belangrijke pelgrimsbestemming geworden. Wil je alles weten over de hele geschiedenis? Bekijk onze pagina ‘Geschiedenis van de Sint Jacobsweg’.

De routes

De Camino naar Santiago de Compostela is sinds de Middeleeuwen een belangrijke pelgrimsroute. Het wordt nog steeds door duizenden mensen per jaar bewandeld. De route loopt vanuit verschillende plaatsen in Europa naar Santiago de Compostela. Veel mensen die de Camino lopen, doen dit om religieuze redenen. Tegenwoordig lopen ook veel mensen de route voor de uitdaging of om te ontspannen.

Er zijn verschillende routes die naar Santiago de Compostela leiden. De meeste mensen kiezen een route die begint in Frankrijk of Spanje. De belangrijkste route die naar Santiago de Compostela leidt, is de Camino Francés. Deze route begint in Saint-Jean-Pied-de-Port in het zuidwesten van Frankrijk en loopt via Pamplona en Burgos naar Santiago de Compostela. Er zijn ook andere routes die naar Santiago de Compostela leiden, zoals de Camino Portugués en de Camino del Norte.

Je kunt de belangrijkste hier bekijken op onze website.

Uitdagend

De Camino naar Santiago de Compostela is een fysieke uitdaging en veel mensen bereiden zich voor op de lange wandeling door te trainen voordat ze de route lopen.

Tijdens de wandeling is het belangrijk om voldoende te eten en te drinken. Neem ook regelmatig rust om te voorkomen dat je uitgeput raakt. Er zijn langs de route verschillende plaatsen waar pelgrims kunnen overnachten, zoals herbergen, hostels en kloosters. Maar inmiddels ontbreekt het ook niet aan pensions en luxe hotels.

Redenen om de Camino te lopen

Zoals gezegd lopen veel mensen de Camino naar Santiago de Compostela om een persoonlijke uitdaging aan te gaan of om religieuze redenen. Sommigen lopen de route ook om te rouwen om een dierbare of om dankbaarheid te tonen voor iets goeds dat hun is overkomen.

We horen vaak dat het een manier is om een periode af te sluiten voor ze een nieuwe fase in gaan (‘met pensioen gaan’ bijvoorbeeld). Het lopen van de Camino kan ook een manier zijn om te ontsnappen aan het drukke leven van alle dag en om tijd door te brengen in de natuur.

Wat de reden ook is om de Camino te lopen, veel mensen zeggen dat het een bijzondere en betekenisvolle ervaring is.

De Sint Jakobsschelp

De Sint Jakobsschelp is een symbool dat sterk verbonden is met de Camino de Santiago. De schelp is het symbool van de apostel Jakobus de Meerdere, wiens graf zich in de kathedraal van Santiago bevindt. De Sint Jakobsschelp is het symbool geworden voor de pelgrims die naar Santiago reizen om het graf van Jakobus te vereren. Pelgrims die de Camino lopen, dragen vaak een schelp als teken van hun pelgrimstocht. De schelp werd in de Middeleeuwen naar verluidt ook vaak gebruikt als bewijs van deelname aan de Camino. De pelgrims kochten de schelp na aankomst en droegen hem zichtbaar om (lopend) op de terugweg naar huis wederom gastvrij te worden ontvangen onderweg. De Sint Jakobsschelp is dus een belangrijk symbool voor de pelgrimsgemeenschap en staat voor de spirituele betekenis van de Camino de Santiago.

Het IJzeren Kruis

Het ijzeren kruis op de Camino Frances is een landmerk op de route naar Santiago de Compostela. Het kruis is geplaatst op een heuvel, ruim 200 km voor Santiago, even na het bergdorpje Foncebadón. Het staat symbool voor de spirituele betekenis van de Camino. Het ijzeren kruis is ook een emotioneel hoogtepunt voor veel pelgrims, omdat het aangeeft dat ze bijna aan het einde van hun reis zijn. Sommigen stoppen om te bidden of om een moment van dankbaarheid te vieren voordat ze verdergaan naar Santiago. De meesten laten daar een steen(tje) achter die ze tijdens de reis bij zich hebben gedragen als symbool van hun ‘lasten’. Het ijzeren kruis is een belangrijk symbool voor de pelgrimsgemeenschap en wordt gezien als een plaats van bezinning en innerlijke vrede.

Gele pijlen

De gele pijlen geven de Camino de Santiago aan. Ze zijn een relatief recent fenomeen. In de Middeleeuwen was de Camino een belangrijke pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Pelgrims werden geleid door middel van bakens, herbergen en kloosters langs de route. In de loop der tijd is de Camino echter steeds minder populair geworden en is het aantal pelgrims dat de route bewandelde sterk afgenomen.

Elías Valiña was een Spaanse dominee, wandelaar en pelgrim uit O Cebreiro. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het herstellen en onderhouden van de Camino de Santiago. Valiña was een enthousiaste voorstander van de Camino en was actief betrokken bij het opnieuw populair maken van de route in de jaren 1980. Hij is gestart met het aanbrengen van de gele pijlen op bomen, hekken en andere objecten langs de route om pelgrims te helpen de weg te vinden.

Elias deed dit in eerste instantie langs de Camino Francés. Hij was sterk betrokken bij de oprichting van de vereniging “Amigos del Camino de Santiago”. Leden van deze vereniging zitten inmiddels door heel Spanje. Ze zetten zich in voor het behoud en onderhoud van tientallen Camino routes. Elías Valiña is een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Camino de Santiago en een van de belangrijkste pioniers van de route.

De gele pijlen (en de Sint Jakobsschelp) zijn ook opgenomen in het officiële bewegwijzeringsysteem voor de Camino de Santiago. Ze zijn daarmee een belangrijk onderdeel geworden van de pelgrimsroute. Ze worden nu gebruikt om pelgrims te helpen de juiste route te volgen en zijn een herkenbaar symbool voor de Camino geworden.

Buen Camino!

Op de Camino de Santiago is het gebruikelijk om andere pelgrims te begroeten met de uitdrukking “Buen Camino”. Deze uitdrukking betekent letterlijk “goede weg” en je gebruikt het als een soort van wens voor een goede reis.

Pelgrims op de Camino vormen vaak een hechte gemeenschap en “Buen Camino” is een manier om dit te laten zien. Het is een vriendelijk gebaar om andere pelgrims te laten weten dat je hen respecteert. Je wenst ze een goede reis.

“Buen Camino” is ook een manier om andere pelgrims aan te moedigen en te laten weten dat ze niet alleen zijn op hun reis. De Camino kan soms moeilijk zijn en het is fijn om te weten dat er andere pelgrims zijn die je op weg kunnen helpen.

In feite is “Buen Camino” een van de meest herkenbare uitdrukkingen op de Camino en is het een belangrijk onderdeel geworden van de pelgrimscultuur. Als je de Camino loopt, zul je waarschijnlijk vaak horen dat mensen je “Buen Camino” toewensen en het is een leuk gebaar om dit terug te doen als je andere pelgrims tegenkomt.

Ultreia!

Ultreia is een woord dat afkomstig is uit het Latijn / Oud Castiliaans en betekent “verder” of “ga verder”. Het wordt vaak gebruikt op de Camino de Santiago als een uitdrukking van aanmoediging voor pelgrims die de route lopen. Ultreia groeten werden/worden beantwoord door een krachtig ‘Et Suseia’. ‘Et Suseia’ betekent “en omhoog”.

In de Middeleeuwen waren ultreia en et suseia belangrijke woorden op de Camino. Pelgrims gebruikten het om elkaar aan te moedigen tijdens de lange en moeilijke reis naar Santiago de Compostela. De woorden werden ook gebruikt om de pelgrims gemeenschap te versterken, om aan te geven dat iedereen samen op weg was naar hetzelfde doel.

Tegenwoordig gebruikt men ultreia nog steeds op de Camino, hoewel het niet zo vaak voorkomt als andere uitdrukkingen zoals “Buen Camino”.

De Botafumeiro

De Botafumeiro is het beroemde wierookvat die te zien is in de kathedraal van Santiago de Compostela. De naam “Botafumeiro” betekent letterlijk “rookwerper” in het Galicisch. Die van Santiago de Compostela is een van de grootste wierookvaten ter wereld, weegt 80 kg en is 1.60 meter hoog.

Met een schop vullen ze de Botafumeiro met 40 kg steenkool en wierook. Hij hangt aan een dik touw. Het wierookvat wordt vervolgens geduwd om het in beweging te brengen. Acht in het rood geklede mannen (Tiraboleiros) trekken vervolgens aan de touwen tot er een krachtige slingerbeweging op gang komt. Het vat kan snelheden van 68 km per uur bereiken. Op het hoogst van de slingerbeweging komt hij bijna tegen het plafond van het dwarsschip (21 meter). Op z’n hoogst haalt het vat een hoek van ongeveer 82°. Dit maximum bereikt het ongeveer na 17 cycli, binnen 80 seconden.

La Credencial & La Compostela

La Credencial is de ‘Geloofsbrief’ die je als pelgrim bij je hebt om toegang te krijgen bij de herbergen. Je verzamelt er stempels in. Eenmaal in Santiago controleren ze aan de hand van de stempels of je de laatste 100km hebt gelopen. Als dat het geval is, dan krijg je de Compostela. Voor uitgebreide info over beide documenten verwijzen we graag naar ons blog artikel: ‘Credencial, Compostela & Afstandscertificaat’.

Voorbereiding

Kort en krachtig kun je volstaan met een paar stappen. Wellicht vinden sommige mensen dit handig. Het is in ieder geval voor ons dagelijkse kost om dit rijtje op te noemen:

  1. Vervoersvragen? www.rome2rio.com
  2. Accommodatie, route, en meest up to date en leidend in Camino Land? www.gronze.com
  3. Handige apps? Buen Camino, Wise Pilgrim, Alert Cops
  4. Specifieke info in het Nederlands? www.caminocomfort.nl
  5. Uitrusting en perfecte Rugzak fitting? Bel ons voor een afspraak. Wij nemen de tijd voor je.

Tot zo ver de ‘basis kennis’ over de Camino…

Wat zou jij nog meer willen weten over de Camino?

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Biecht van een Pelgrim

Biecht van een pelgrim

De hele tocht in 1 keer? Niet voor deze pelgrim! Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog nooit van de Camino naar Santiago hebben

Lees verder »
Camino Vadiniense

Camino Vadiniense

De Camino Vadiniense is een logische route om te volgen als je de Camino Lebaniego aan het plannen bent. Deze twee routes samen verbinden tenslotte

Lees verder »
FlixBus
Booking.com