0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Heilig Jaar 2022 – en nu écht…

Inhoud

Het pre-Corona tijdperk lijkt een eeuwigheid geleden. Heilig Jaar 2022: inmiddels hebben we het leven met het nieuwe beestje een beetje een plekje kunnen geven, hoewel het nog steeds impact heeft. Zo heb ik onlangs tóch het beestje op bezoek gehad. En gastvrij als we zijn besloot hij een dag of 9 te blijven. Joyce is nog steeds gespaard gebleven. Ik ben weer begonnen met rondjes van 6 km… Ook de Camino heeft een flinke klap gehad gedurende de afgelopen twee jaar. Maar de stroom pelgrims lijkt weer terug te zijn van weggeweest…en dat in het Verlengde Heilig Jaar 2022…

Algemene regels

Een korte update, zoals ik al ergens in februari beloofde. We zijn een heel eind terug naar een, wellicht aangepast, normaal. Spanje kleurt alweer een tijdje groen en zo zien we het graag!

De beste website om alle regels in de gaten te houden is nog steeds: https://travelsafe.spain.info/en/.

Op die website kan je per regio die je gaat bezoeken opzoeken of er nog regels zijn. In het algemeen kom je nog af en toe restricties tegen in de maximum grootte van een groep binnen in restaurants. Niets om je zorgen over te maken maar het zou een verklaring kunnen zijn als je groepje van 5 wordt geweigerd in een restaurant als er al 10 binnen zitten. Gelukkig komt het mooie weer er aan. Een pelgrimsmenu smaakt op een terras toch altijd beter :-).

Daarnaast hanteert men overal nog de 1,5 meter regel, maar in de praktijk in Spanje zie je met name dat de 1,5 meter regel veelal een 1,5 cm regel is – maar dat men stug het mondkapje ophoudt, ook nu die niet meer verplicht is buiten. Mondkapjes binnen zijn ook binnenkort verleden tijd in het regelboek maar ook daar voorzie ik dat men in Spanje veelal het mondkapje zal ophouden. Alles heeft tijd nodig.

Mijn advies: doe wat de locals doen en doe niet wat de buitenlanders doen. Dat getuigd van respect, zo simpel is het. Je bent te gast dus gedraag je daar dan ook naar.

Gezondheidsverklaring

Reizigers uit Nederland met een Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) – de internationale QR-code in de CoronaCheck-app – hoeven geen gezondheidsformulier in te vullen. Alleen reizigers met een vaccinatie-, test-, of herstelbewijs dat buiten de EU is afgegeven moeten dit formulier invullen via de Spain Travel Health website (informatie in het Engels).

Let op: Alle reizigers naar Spanje moeten een vaccinatie-, test-, of herstelbewijs laten zien. Dat kan met een DCC óf de gezondheidsverklaring.

Gezien alle ingewikkelde berekeningen rondom datum van vaccinatie/booster/herstel etc. is het handig om wél even te checken of je Corona QR code voor het reizen naar het buitenland geldig is. Daar heeft SpTh een handige check voor gemaakt die je even snel online kan doen: https://spth.gob.es/spain-validator.

Er is geen isolatieplicht meer, dus mocht je klachten ontwikkelen terwijl je je Camino doet is het advies van de overheid om braaf je mondkapje te dragen en je sociale contacten te beperken. Daar hebben we genoeg in geoefend dus dat lijkt me geen probleem ;-). Op de Camino zou zich dit vertalen naar het boeken van een privé-kamer i.p.v. slaapzaal.

Behoor je tot een kwetsbare groep dan is het de bedoeling dat je je bij milde klachten wél even meldt bij de plaatselijke gezondheidsdiensten. Dan kunnen ze je ook op tijd en correct helpen. Wél zo fijn geregeld.

Año Santo 2022

Het oorspronkelijke Heilig Jaar 2021 was niet zo’n succes en daarom heeft de Paus tijdig besloten om die te verlengen met het hele jaar 2022. Het internet staat al vol van ‘records’ die de afgelopen dagen gehaald zijn. Ik denk dat de aantallen (relatief) nog aardig achterblijven op die van pre-Corona. Nieuwsmedia maakten echter happig gebruik van de aantallen die binnen kwamen deze week – Semana Santa – wat altijd een zeer drukke week is. Je kunt niet de afgelopen periode vergelijken met jaren voor Corona waarin Pasen eind maart viel of juist eind april (wat nog niet geweest is). We zullen nog even moeten wachten om appels met appels te kunnen vergelijken. De aantallen lijken wél weer aan te trekken naar wat je zou verwachten in een normaal jaar. We houden het in de gaten.

Iedereen die de komende tijd gaat starten wensen wij in ieder geval een hele fijne Camino. Lekker genieten!

Buen Camino!!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

FlixBus
Booking.com