0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

De Camino in Corona Tijd

Inhoud

Je hebt je vaccinatie binnen en je hebt geduldig gewacht tot 14 dagen later je QR code netjes in orde was om te kunnen voldoen aan de inreisregels van Spanje. Dan zijn er nog tal van vragen die mogelijk door je hoofd spelen. Dat je niet de enige bent hebben we de afgelopen tijd gemerkt bij Camino Comfort want de telefoon blijft maar gaan en de mailtjes met vragen stromen binnen. We hebben er al eerder een blog over geschreven. Toen toch zeker met meer ‘kijk hier en hier en besluit zelf’ strategie met name om de drang om te gaan niet al te veel te voeden.

Maar ook wij moeten met de veranderingen mee en nu alles op code geel staat wordt het belangrijker om specifiek te informeren zodat we juist nu minder ongelukken maken onderweg. Want veel van jullie gaan maar dat moet wel veilig gebeuren. Na jouw Camino ga je verder met je leven maar ondervinden andere mensen de gevolgen als je het niet goed doet. Dus gezien de enorme vraag, besluiten we toch maar weer in de pen te klimmen.

We zetten even de meest frequente vragen voor je op een rij.

Vaccinaties zijn binnen, wanneer kan ik gaan?

Je kunt gaan wanneer je wilt…niemand houdt je tegen. De internationale QR code, of te wel je ‘coronacertificaat’ moet je laten zien bij de controle als je op reis gaat naar Spanje. Dit kan een controle zijn op Schiphol door de vliegmaatschappijen, het kan een controle zijn op de TGV in Frankrijk, of een controle bij binnenkomst in Spanje als je er uit wordt gepikt. Die QR code slaat alleen ‘groen’ uit (oké) als je voldoet aan 1 van de 3 voorwaarden die inmiddels denk ik wel bekend zijn bij iedereen en nagelezen kunnen worden op nederlandwereldwijd.nl.

Mocht je om welke reden dan ook een papieren versie willen dan kan je die ook hier laten maken: coronacheck.nl. Handig als je geen smartphone hebt, niet snapt hoe het werkt, of als je net als ik beter alles dubbel bij hebt dan dat het ergens fout kan gaan omdat de techniek het begeeft ;-). Ik zou meenemen: de QR in de app, de QR op papier, het gele boekje, en de uitdraai op papier die je hebt gekregen bij vaccinatie.

Wat heb ik nog meer nodig als ik de Camino ga lopen dit jaar?

Nou, een rugzak zou heel fijn zijn en wat uitrusting en daar weten wij alles van :-). Maar als we ons even tot Corona beperken is dit een handig lijstje:

 1. Als je per vliegtuig gaat moet je je registreren als binnenkomende reiziger. Dit kan hier op de website van Spain Travel Health Dit kan online of via hun app die je ook via deze link kan downloaden op je telefoon. Het resultaat van deze ‘Health Control Form’ is, jawel, een QR code. Mochten ze ergens naar je “FCS” vragen, dan bedoelen ze deze.
 2. Een normale dosis verstand en geen overdreven privacy-principes zodat je het eventuele meten van je temperatuur niet als te invasief ervaart. We doen het voor elkaar, toch? Als iemand je temperatuur rectaal wilt opnemen heb je mijn zegen om te weigeren…
 3. Wellicht geen ‘moetje’ maar als je in Nederland gebruiker bent van de Corona app dan wil je die van Spanje wellicht ook gebruiken? Je kunt de Radar Covid app vanaf deze website downloaden op je telefoon.
 4. Een eventueel apart formulier, QR code etc. als die vereist is voor het inreizen in een bepaalde Autonome Gemeenschap (voor de Francés zijn dit vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port: Navarra, La Rioja, Castilla y León, Galicia). Je kunt dit, en meer, heel makkelijk checken op de website Travel Safe Spain. Kies daar maar eens Nederland als herkomst en b.v. Galicia als bestemming. Dan zie je dat je in Galicia je ook moet registreren (link naar het Engelse formulier) als je uit een hoog risico gebied komt. Op het moment van dit schrijven staat Nederland op dat lijstje, maar ook b.v. Castilla y León, Asturias en Portugal. M.a.w.: op dit moment heeft zowat iedereen die registratie nodig…
  Op de website waar je kan registreren staat overigens het lijstje, mocht je dat vaker willen raadplegen: https://www.sergas.es/Saude-publica/benvida-viaxeirxs?idioma=es

Moet ik mijn slaapplaatsen reserveren?

Ik zal de laatste zijn die roept dat je iets ‘moet’ – maar – je maakt het jezelf wel erg moeilijk dit jaar als je perse wilt gaan én niet wilt reserveren. Als je dat dan toch perse moet en doet wil ik je niet horen over drukte op de Camino en dat het je tegenvalt, want dan is er gewoon maar 1 ding aan de hand: je verwachtingen waren niet goed afgestemd op de realiteit ;-). Waarom wel reserveren handig is en wanneer vooral echt zeker reserveren nodig is…:

 1. een dag van tevoren reserveren is in deze tijd wel erg logisch: ze hebben op dit moment een geoorloofd maximum van 60% bezetting in de herbergen (en in Galicia zelfs maar 30%). Dit kan elk moment meer of minder worden, afhankelijk van de kleur van dat gebied. De gemeentelijke herbergen zijn nog niet allemaal open (zeker op plaatsen waar er niet veel pelgrims zijn en de privé-herbergen voldoende slaapplaatsen kunnen bieden). Reserveren is dus wel zo handig, ook voor de herbergiers, pensions, hotels die je welkom heten.
 2. afhankelijk van de drukte die je onderweg ziet zal je moeten beslissen om misschien nog een dag extra eerder te reserveren. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in aanloop naar het weekend. Net zoals hier, gaan veel Spanjaarden even een lang weekend of een korte week Camino lopen. Het kan dan dus drukker zijn op bepaalde startplaatsen (denk aan Lugo, Sarria, Tui, Vigo bijvoorbeeld, maar ook aan starters die meteen op vrijdagmiddag hun rugzak pakken en elders starten met hun Camino).
 3. Last but not least: ga je nu in augustus of zit je in de laatste 100 km van de Camino Francés, bel dan eens even goed ver vooruit om te weten of je niet veel meer als die 2 dagen vooruit moet vastleggen. Op die laatste 100 km in augustus komen een aantal factoren bij elkaar: 3 Camino’s die daar samengevoegd worden, Spanjaarden die vakantie hebben en net zoals veel Nederlands in eigen land blijven dit jaar, het Heilig Jaar 2021, en de laatste 100 zijn sowieso altijd goed voor 60% van alle pelgrims op alle Camino’s…. Dat gezegd hebbende: blijf je uit de standaard etappeplaatsen kan ik je uit eigen ervaring vertellen dat het reuze meevalt, het is maar net hoe lastig je het jezelf wilt maken. Strand je in een dorp kun je altijd nog beslissen om een taxi te pakken naar een hotel of pension op 10 km van het pad af. Zie je alleen hele dure accommodaties? Steek de koppen bij elkaar met andere pelgrims (op 1,5 meter) en dan is zo’n groepsaccommodatie ook beter te betalen ;-). Ga in ieder geval niet zonder reservering doorlopen tot je er bij neer valt om vervolgens te dienen als sappig nieuwsitem zoals deze mensen. Tenzij je de aandacht leuk vindt natuurlijk. Maar ik vond het best dom en onnodig. Er zit maar 1/3 pelgrims op de Camino vergeleken bij een normaal jaar. De uitdaging is dan ook de 30% bezetting en ‘out of the box denken’ – en dat is wat mij betreft óf een taxi bellen, of zonder te zeuren elke andere oplossing aannemen die je geboden wordt, want je weet in welke omstandigheden je gaat lopen, toch?

Zijn de herbergen open?

Tsja, welke bedoel je? Bedoel je met ‘herbergen’ alleen de goedkope gemeentelijke herbergen of ook de privé-herbergen? En is een pension met een privé-kamer ook oké voor je? Snap je wat ik bedoel? Mijn antwoord: check je traject op gronze.com. Daar staat per plaats een zeer complete lijst aan accommodaties van ‘donativo’ tot ‘prijzig 5* hotel’ via de reguliere gemeentelijke herbergen (8 euro) en de reguliere privé-herbergen (10 a 20 euro). Gronze.com is altijd aardig up to date en bovendien kan je daar contactgegevens zien en de herberg direct contacteren.

Zijn er nog speciale corona-regels in Spanje die ik moet kennen?

De normale regels zoals wij die hier ook kennen zijn gangbaar. De verschillen:

 1. mondkapje moet buiten WEL op als je niet de 1,5 meter kan aanhouden. Er zijn al nogal wat Spanjaarden pissig op pelgrims die in groepjes buiten paraderen en deze regel niet handhaven. Draag je steentje bij en laat zien dat je respect hebt voor de regels. Ja, er zijn Spanjaarden die zich er zelf ook niet aan houden. Is dat voor jou een reden om het dan ook maar niet te doen? Als Caminogangers willen we niet op deze manier in het nieuws maar we willen ook zeker niet slachtoffer worden van een verplichte quarantaine in een herberg die in Spanje wel eens wat minder efficiënt zou kunnen verlopen dan gedacht.
 2. je corona-certificaat kan ook als toegangsbewijs gevraagd worden in de horeca (op dit moment is dit zo in Frankrijk, delen van Spanje waaronder Galicië, en zo ook in delen van Portugal). Besef als je niet of niet volledig gevaccineerd vertrekt dat je bij strikte controle voor een dichte deur kan staan tenzij je ter plekke een verse negatieve coronatestresultaat kan overleggen.
 3. striktheid van de regels kunnen verschillen per gebied, vraag het na als je het niet zeker weet. Of kijk zelf even op de eerder genoemde website van https://travelsafe.spain.info/en/.

Waar kan ik in Spanje een coronatest doen om terug te kunnen vliegen?

Ik ga er vanuit dat je de test nodig hebt omdat je niet of niet volledig gevaccineerd bent. Dat kan allerlei redenen hebben. Goede en slechte overigens. Ik ga me er niet mee bemoeien. Mijn antwoord is wel even kort door de bocht en gericht op het feit dat ik geen verouderde informatie wil strooien: vraag lokaal even na (herbergier, apotheker, etc) wat handig is. De meeste grotere plaatsen hebben meerdere privéklinieken waar ze je vast kunnen helpen.

Ben je altijd zo lekker positief?

Mensen die me kennen weten waarschijnlijk hoe mijn gezichtsuitdrukking is bij het schrijven van dit artikel. Ik vermeld veel nadelen en beren op de weg, in dit geval met name voor ongevaccineerden. Ik wil dan ook zeker weten dat ik de feiten goed voor je opsom. Ik heb liever dat er 10 mensen minder op Camino gaan na het lezen van dit blog, dan dat er 100 meer gaan en daaruit 5 pelgrims terug gaan naar Nederland met een mislukte Camino achter hun kiezen. Want de kans dat het mis gaat is niet groot als je op de regels let. En de logistieke rompslomp valt reuze mee als je gewoon gevaccineerd bent. Maar ja, die uitzonderingsgevallen he… die wil ik niet op mijn geweten hebben.

Ik zou zeggen: gevaccineerd en klaar voor een Camino waarin alles wellicht anders wordt dan gepland? (dat was namelijk voor Corona ook al en is wel Camino-eigen…): lekker gaan, hou je aan de regels en stay safe!

Buen Camino Peregrin@s!!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

reserveren op de camino

Reserveren op de Camino

Overnachten op de Camino – Deel 4: reserveren op de Camino De vorige keer hebben we antwoord proberen te geven op de vraag of je nou wel of

Lees verder »
FlixBus
Booking.com