0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Mijn naam is Wol… Merino Wol

Inhoud

Al enkele jaren roep ik het: “ik moet toch eens een blog schrijven over Merino wol om de voordelen eens goed uit te leggen”.
Ik ben alleen niet zo’n schrijfster. Nu Nederland bedekt was met een mooi wit laagje leek het me er toch wel tijd voor. Nu is Luisa 2 dagen te laat met het publiceren van dit bericht dus ‘mooi wit’ heeft plaatsgemaakt voor ‘vieze drek’. Voor volgend weekend kunnen we zelfs even aan de lente ruiken als ik het weerbericht mag geloven! Maar geen nood, je staat niet op het punt iets nutteloos te lezen: al is het maar om te ontdekken dat je Merino wol echt het hele jaar door kan dragen, ook midden in de zomer!

Echte Merino

Op de sociale media kom je met dit winterse weer veel vragen tegen, van Merino sokken tot Merino kleding. Dus ben ik toch maar in de pen geklommen om jullie te helpen met goede basis informatie. Want, afhankelijk waar je je Merino vandaan haalt, zou het kunnen dat je achteraf denkt ‘nou die Merino wol hype, ik begrijp niet waarom ze er zo over roepen’. Waarschijnlijk heb je dan helemaal geen Merino wol geprobeerd en dacht je dat alleen maar. Ik praat daarom vaak over echte Merino Wol. Hieruit kun je dus al opmaken dat er verschillen zijn, ongeacht wat op het label staat. Het prijskaartje te laag? Zeer onwaarschijnlijk dat dat de juiste Merino is. Het prijskaartje erg hoog? Zelfs dan weet je het niet zeker helaas.

Het is inmiddels al jaren een hype in outdoor land. Ik snap dat velen dat vaak niet beseffen en ook dat ze wellicht door de wolletjes het schaapje niet meer zien ;-).

Wat maakt Merino wol eigenlijk zo anders of beter dan andere wolsoorten?

De vezel van Merino wol is veel gladder. Als je het door een microscoop bekijkt zie je dat de schubjes bij Merino vlak liggen en bij andere wol staan ze meer naar buiten. Dat is met name wat de jeuk veroorzaakt bij ‘gewone wol’.

Het komt zelden voor dat mensen allergisch reageren op Merino. Gebeurd dit wel dan kan het ook heel goed aan de andere grondstoffen liggen die er meestal inzitten, helaas krijgt merino vaak de schuld. Mocht het echt zo zijn dat je allergisch bent, kun je nog uitwijken naar Alpaca kleding. Alpaca heeft grotendeels dezelfde voordelen als Merino en is ietsje lichter bij dezelfde isolerende eigenschappen. Ietsje zwaarder in de portemonnee ook overigens (als je de echte hebt…).

De voordelen van echte Merino wol

 • gladde vezel waar bijna niemand allergisch op reageert
 • het isoleert en ademt ontzettend goed en is relatief licht
 • het blijft isoleren, zelfs als het nat is, wat geen enkel ander materiaal doet!
 • is niet statisch (hierin merk je makkelijk het verschil met nep schaapjes en combi’s met synthetische materialen)
 • is antibacterieel en kapselt geurtjes als het ware in, je kunt het dagen dragen zonder te stinken (wel goed laten luchten)
 • droogt zeer snel (wel afhankelijk van de dikte)
 • is brandvertragend
 • je draagt het in de winter maar óók in de zomer
 • gaat met de juiste verzorging ontzettend lang mee (jaren en dat voor wol!)

Comfort is zo subjectief

Comfort is subjectief. Dus hoe kan ik je overtuigen? Sommige van deze voordelen zijn best lastig onder woorden te brengen. Samen zorgen ze bij mij er voor dat ik nauwelijks nog andere materialen draag.
Persoonlijke voorkeur doet veel. Ik had al nooit last van stinkende kleding, maar statische elektriciteit was elke winter weer een nachtmerrie. Elke aanraking van een voorwerp was het weer raak: de plant als ik er te dicht langs liep, de waterstraal van de kraan maakte werkelijk een bochtje om m’n handen heen. Van alles geprobeerd wat je maar kan bedenken zonder soelaas. Nu, sinds ik echte Merino draag, heb ik hier nog maar zelden last van. Het lijkt zo onbenullig als je hier zelden last van hebt, maar ik ben er heel erg blij mee. Aan de andere kant is Luisa weer juist uit de brand met de antibacteriële functie, want die zweet heel wat af tijdens de rugzaksessies met pelgrims.

Het comfort en isolerend vermogen: daar verbaas ik me nog steeds over en dan met name in de zomer,  ja, juist dan!
In principe draag ik in de winter en zomer hetzelfde. In de herfst/winter komt er een hemdje bij en bij echt extreem weer een base layer legging onder de broek die ik draag. Dus shirt en vest in de zomer en in de winter hemd, shirt en vest.

Als wij bij een hittegolf ‘s avonds nog even met ons hondje gaan ballen omdat het eerder op de dag niet kon vanwege de hitte, dan loop ik in een shirt met vest (tegen de muggen) en heb het niets te heet en hier verbaas ik mij het meeste over.
Op de Camino draag ik dit in de ochtenden als het nog fris is en loop daarmee door tot zeker 12.30 uur wanneer het toch echt al heel warm begint te worden. Dit kon ik met mijn oude fleece (plastic!) nooit. Daar zweette ik al rond 10.30 uur uit en dan was het vaak nog veel te fris om hem uit te doen.

Het verschil met synthetische stoffen zoals fleece is enorm. Ik ervaar tegenwoordig zelfs katoen als benauwend op de huid terwijl ik er altijd dol op was. Fleece vind ik ronduit verschrikkelijk inmiddels: dat broeit en heeft geen enkel van de bovengenoemde voordelen.
Het is soms lichter dan Merino wol, dat is het enige voordeel in mijn opinie. Als fleece nat wordt is het erg zwaar overigens, dus daar gaat je voordeel.

Het is dus lastig om over te brengen hoeveel comfort dit materiaal geeft maar ik draag het dus dagelijks en bewaar het niet alleen voor de lange afstandswandelingen/ Camino’s , dat vind ik zonde.

Test: Icebreaker vs Merino koopjes

Wij zijn inmiddels overtuigd van Icebreaker die als winnaar uit de tests kwam. Maar hoe overtuig je mensen die denken ‘ja, jij verkoopt het, nogal wiedes dat je er lovend over spreekt’. Wij nemen niets op in onze collectie als we er niet achter staan. Best wel ouderwets, maar de enige juiste manier wat ons betreft.

Het is prijzig in aanschaf maar als je kijkt naar de levensduur en het comfort is het zeker geen duur product. Wat ik niet kan zeggen van de meeste ‘merino koopjes’. Deze zijn inderdaad in aanschaf maar net wat duurder dan een goed synthetisch shirt maar de bovengenoemde voordelen vind je er niet in terug. Duurkoop in mijn ogen én slecht voor de reputatie van de merken die het wél op de juiste manier doen.

Zonder merken te noemen, wel zo netjes: de eerste die wij getest hebben waren 2 shirts met korte en 1 shirt met lange mouwen. Die laatste had een label ‘echte merino’ en een prijskaartje van ruim 40 euro. Ik gebruik ze alleen nog om in te schilderen en alleen omdat ik het zonde vind ze weg te gooien.
We hebben ze naast Icebreaker Merino wol ook op de Camino getest. Als de zon erop scheen begonnen ze te pikken, ze waren zeer statisch zelfs in de zomer en ik stonk na 1x dragen!! (wat echt bizar is want dat heb ik met geen enkel shirt). Algeheel draagcomfort was niet te vergelijken met de Icebreaker merino wol die echt zacht en lief is voor mijn huid. Resultaat na verloop van tijd: shirts van 40 euro binnen 1 seizoen vol gaatjes, verdraaide naden, en niet tevreden mee.

Ze plakken er toch niet zomaar ‘merino wol’ op? Klopt, althans dat mag ik hopen. Maar een Merino schaap heeft veel soorten wol op z’n lichaam. Vergelijk het maar met je eigen lichaamsbeharing ;-). Kort door de bocht: een merk als Icebreaker selecteert de wol die zij willen en verkoopt de rest aan andere fabrikanten die in de lagere prijsklassen opereren. Dat, en de gepatenteerde productiewijze verklaart de kwaliteit én de duurzaamheid. Om de kosten laag te houden verwerken veel fabrikanten meerdere soorten wol in kleding en vaak een combinatie met veel synthetische stoffen.

De neppers zijn misschien nog aardig voor de winter als je tegen het geprik kan. Maar zeker niet als het warmer wordt want ze werken niet verkoelend zoals Icebreaker wel doet. Ik zou het jammer vinden als één van jullie hetzelfde ervaart daarom adviseer ik beter even door te sparen en 1 goed shirt aan te schaffen zodat je de voordelen van echte Merino wol mag ervaren.

Nadelen?

Eerlijk is eerlijk ik moet ook de nadelen omschrijven. Ik kan er maar 3 verzinnen (4 als je de hogere prijs meetelt).

* Je moet er voor zorgen dat er geen mot in komt want die vinden wol lekker.

* Voor mensen die wasverzachter lekker vinden: die moet je niet gebruiken want het vreet de wol op en verstopt de hele structuur.

* Agressieve schoonmaak middelen zoals vanish wil je er ook niet op gebruiken, dan is je shirt echt weg!

Wassen

Nog even over het wassen. Als je veel geld uitgeeft voor je merino wol dan ben je er extra zuinig op zou je zeggen.
Ik ga er wat minder subtiel mee om. Dat is vooral omdat wij het testen voor een camino en dan moet het wel tegen een stootje kunnen. Het schuren van je rugzak, allerlei wasmachines in met andermans kleding samen, zitten op muurtjes, weer, wind, luchtjes, keertje heet wassen vanwege bedwantsjes…, etc).

Het moest dus wel wat kunnen hebben. Icebreaker doet dat. Ik was het in de wasmachine op 40 graden met een normaal programma inclusief centrifugeren. We gebruiken Atsko wasmiddel speciaal voor outdoor kleding en zodra het kan hangt het buiten te drogen. In de winter gaat het gewoon in de droger op lage temperatuur. Kan uiteraard ook met een speciaal wol wasmiddel maar ik zou geen poeder nemen want dit blijft nog wel eens achter in kleding.

Wanneer je je kleding op de Camino wast adviseer ik om dit beter niet op de hand te doen. Er blijft bijna zeker zeep in je kleding achter maar door het wrijven zal het ook meer slijten dan in de wasmachine.
Probeer te letten op de temperatuur. Laag is voor de meeste wol beter want niet elke merk wordt krimp-vrij gemaakt. Gebruik geen wasverzachter. Bij de wasserettes kun je hier helaas vaak niet voor kiezen maar bij een herberg is het meestal geen probleem (die wassen standaard zonder wasverzachter en wassen en drogen op lage temperatuur – om kosten te besparen ;-). Ik vraag het toch altijd even na. Op een uitzondering na (b.v. een keer heet wassen vanwege bedwantsen) probeer ik natuurlijk wel er zuinig op te zijn.

Waarom heeft Icebreaker mijn hart veroverd? 

Nog even op een rijtje, want een hoop tekst is toch altijd lastig, maar zoals gezegd, ik ben niet zo’n schrijfster…
Waarom Icebreaker Merino wol?

 • Omdat Icebreaker wol voor gekrompen wordt voor er een kledingstuk van gemaakt wordt. Hierdoor krimpt het niet of nauwelijks meer als je het wast. Dit zorgt o.a. voor een lange levensduur en dat het mooi blijft door de jaren heen met mooie rechte naden en goed werkende ritsen.
 • Omdat Icebreaker een super fijne structuur heeft door de unieke weefmethode. Ik heb een Smartwool baselayer welke een stuk grover is dat vind ik heel vervelend en deze draag ik daardoor bijna niet, en dat is toch ook een prima Merino merk (kies bij hun vooral de sokken, daar kan Icebreaker weer niet aan tippen ;-)).
 • Omdat het niet statisch is.
 • Dan nog iets wat niet direct met de stof zelf te maken heeft maar indirect zeer zeker wel en ook erg belangrijk voor mijzelf is, is het dieren welzijn. Icebreaker vindt het belangrijk dat de boeren hun schapen goed verzorgen, stress voorkomen (o.a. geen muilkorven bij het scheren) en dit gebeurd slechts 1x per jaar per schaap. Zowel de boeren als Icebreaker beseffen dat goed verzorgde schapen betere wol geven. Simpel, maar wel belangrijk om te weten want je mag niet alle Merino over 1 kam scheren :-).
  Hun motto is dat schapen schapen moeten kunnen zijn, ze leven met name op de Nieuw Zeelandse Alpen waar ze happy zijn.
  Dat een dier een volwaardig en vrij leven heeft vind ik belangrijk. Hier kun je meer lezen over hun manier van werken.

Ik hoop dat jullie vanaf nu net zo van de echte Merino wolletjes kunnen genieten als ik ;-).
Klik op ‘echte Merino wolletjes’ om onze hele collectie Icebreaker te bekijken :-).

Buen Camino!
Joyce

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Vetertechnieken

“Gesneje koek” zo noemde mijn moeder zaken die eigenlijk iedereen wel wist. We leren als kind hoe we onze veters zelfstandig kunnen strikken. Er zijn

Lees verder »
FlixBus
Booking.com