0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Kan ik de Camino lopen in 2021?

Inhoud

Alle mogelijke varianten op deze vraag bereiken ons. Het antwoord is niet altijd als verwacht, nooit zeker en al helemaal niet volledig te geven. Toch doen we ons best en hebben we onlangs in de nieuwsbrief van januari een poging gedaan om een en ander op een rijtje te zetten waarmee je zelfstandig tot een keuze kan komen. Want het blijft je eigen keuze hoe je het ook wendt of keert…

Basis informatie en Spaanse termen

Weten hoe een en ander werkt in Spanje is handig om bij het lezen en delen van nieuwsberichten misverstanden te voorkomen. Een taak die we, zeker op sociale media, allemaal wel eens serieuzer zouden mogen nemen. We beginnen dan ook met informatie waar veel mensen baat bij kunnen hebben.

Maatschappijleer en Aardrijkskunde :-)

Spanje heeft een landelijke overheid en een lokale overheid in elke Comunidad. Elke comunidad bestaat dan wel weer uit provincies en gemeenten zoals wij dat ook kennen in Nederland. Voorbeeld: Santiago de Compostela is een stad in de gelijknamige gemeente, in de provincie La Coruña, die samen met de provincies Ourense, Pontevedra en Lugo de Comunidad “Galicia” vormt. La Xunta de Galicia is de lokale overheid van deze grote regio. Het kan dus handig zijn om te weten waar ‘jouw’ Camino doorheen loopt. Camino Francés: Navarra – La Rioja – Castilla y León – Galicia. Camino del Norte: País Vasco – Cantábria – Astúrias – Galicia. Camino Primitivo: Astúrias – Galicia. Via de la Plata: Andalucía – Extremadura – Castilla y León – Galicia. Etc…

osYuxqB8Asvb5rTT52U791mq

Estado de Alarma
Er is een overkoepelende ‘Estado de Alarma’ – die door de landelijke regering wordt uitgegeven per decreet. Deze huidige ‘alarmtoestand’ is op 9 november 2020 voor 6 maanden goedgekeurd (9 mei dus). In zo’n decreet staan een aantal strikte regels (avondklok, groepsgrootte, reisrestricties tussen de verschillende regio’s, etc.) opgesteld om als juridische kapstok te dienen voor alle Junta’s (de lokale overheden). Zie het als een noodverordening zoals wij die af en toe ook al hebben gezien in NL, maar dan landelijk.

In zo’n decreet wordt het mandaat gelegd bij de verschillende Comunidades om het decreet uit te voeren en, onder bepaalde omstandigheden en binnen de landelijke kaders, mogen zij deze strenger maken, versoepelen of zelfs helemaal opheffen voor (gebieden in) hun regio. Om het nog ingewikkelder te maken; de provinciale en gemeentelijke besturingsorganen van de overheid mogen dit op hun niveau ook. 
De originele tekst van het decreet kun je hier vinden.

Wat heb ik daar aan zal je wellicht denken?
Nou, bijvoorbeeld handig om niet meteen een commentaar van iemand te geloven die op Facebook roept ‘Spanje zit tot in mei dicht’ zoals ik onlangs las. Ze hebben het mandaat om tot mei 2021 allerlei regels regionaal toe te passen. “Dicht” zitten ze op dit moment overigens zeker naar Nederlandse maatstaven; over alle regio’s gemiddeld bekeken kun je spreken van een echte lockdown die op de meeste plekken vooralsnog tot eind februari vast staat. Als je wat dieper in het tweede kaartje duikt (zie link verderop) dan zie je dat er veel verschillen zijn per comunidad/provincie/gemeente.

Voorbeeldje Comunidad Navarra (waar de Camino Francés in Roncesvalles begint) zodat je de icoontjes kan checken en een glimp krijgt van hoe het er in Spanje aan toe gaat:

Je mag de comunidad de Navarra niet uit of in zonder geldige reden; de avondklok is van 23.00 tot 6.00 uur; thuis mag je geen mensen ontvangen; in openbare ruimten mag je met maximaal 6 mensen samen komen; winkels op 50% bezetting; uit eten mag alleen op het terras buiten; hotels en herbergen open maar met strikte percentages bezetting; OV op 50%; geen bezoek in verpleeghuizen; theaters op 30%; musea en bibliotheken op 30%; mondmasker verplicht; onderwijs 40% bezetting; sportscholen 30% binnen en 40% buiten, op afspraak en kleedkamers/douches gesloten; skateparken 30%; gebedshuizen 30%; begrafenissen 25 man buiten en 10 binnen; zwembaden op 30%; Algemeen verboden: drinkfeestjes, roken in de open lucht als je niet minimaal 2 meter afstand kan houden van anderen.

Dit kun je HIER per regio zelf opzoeken. Het gaat om het tweede kaartje op die pagina. Je klikt eerst op een regio en daarna kun je op de icoontjes klikken om de regels te zien. De verschillen zijn er. In Castilla y León begint de avondklok bijvoorbeeld al om 20.00 uur en mag je buiten maar met 4 mensen samenkomen om er maar even een paar op te noemen.

Navarra

Per gemeente
Het eerste kaartje op de pagina dient om specifiek op gemeente te zoeken. Bij je voorbereidingen dit jaar zal dat niet meteen nuttig zijn. Maar eenmaal in de buurt kan het wel handig zijn als je ergens een rustdag wilt inbouwen. Zie hier een voorbeeld voor de gemeente Santiago de Compostela. Op dit moment zijn ze per 27/1 voor een periode van 3 weken iets strenger: je mag de gemeentelijke grens niet uit of in; je mag niet met een persoon uit een ander huishouden samen komen; de winkels gaan om 18.00 uur dicht; winkelcentra gaan in het weekend dicht; horeca op 50% bezetting op terras met max 4 mensen per tafel, binnen dicht en sluiting om 18.00 uur. (en daarnaast niet te vergeten de avondklok voor heel Galicië die om 22.00 uur in gaat en het feit dat de Comunidad grenzen ook dicht zijn).

Het wordt er niet makkelijker op al die regels en verschillen. Maar de winkels en horeca zijn wél een beetje open… ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen.

santiago

Kan ik in april… mei… juni… jul.. etc… de Camino lopen?

Je zit ongetwijfeld met de vraag ‘Kan ik in maand x de Camino gaan lopen’?

Je kan meestal maar een aantal weken vooruit kijken om een schatting te doen. Op dit moment kun je niet vooruit kijken, simpel. Tegen de tijd dat we de golf overal aanzienlijk zien afnemen komt het moment wellicht wel, zeker als de vaccinaties een beetje op willen schieten. Belangrijke vragen op dat moment zullen de volgende zijn:

  • Is er t.z.t. een negatief reisadvies (rood of oranje) vanuit Nederland? Zo ja, moet je bedenken wat je daar qua geweten, verstand en (zorg)verzekeringen mee wilt. Dat kan ik niet voor je beantwoorden. Is het geel dan worden we daar erg blij van!
  • Ga t.z.t. na of ze je in Spanje überhaupt binnen laten en onder welke voorwaarden (test/vaccinatie/quarantaine?). Dat kun je hier vinden.
  • Zorg dat je t.z.t. op de hoogte bent van de geldende richtlijnen in de verschillende regio’s waar je je gaat begeven. Het is dus handig om uit te zoeken wat de namen zijn van de regio’s waar jouw geplande Camino doorheen loopt. Last but not least: hou je aan die maatregelen. Het is geen NL. Als je een keer mazzel hebt met controles dan is het precies dat: mazzel. Hoe verder de versoepelingen overigens hoe vaker je mazzel zal hebben – maar het blijft mazzel ;-). Een ander advies zou ook niet op z’n plaats zijn.
  • De 1,5 meter en het mondkapje kennen we allemaal. Inmiddels hebben we ook kennis mogen maken met de avondklok (‘toque de queda’ in het Spaans). In Spanje maken ze veel gebruik van ‘cierre perimetral’ (dan mag je een comunidad, provincie of gemeente niet in of uit). Daarnaast is een veelgebruikte term ‘aforo x%’. Dit is de bezettingsgraad die geoorloofd is, b.v. horeca open maar met 50% bezetting alleen op terras. Hoe je al die regels kan checken heb ik hiervoor al uitgebreid laten zien.
  • Zorg dat je t.z.t een beeld hebt van hoe het staat met de opening van bepaalde herbergen en andere accommodaties die je op het oog hebt. Gronze.com is daar een goede bron voor.
  • Bekijk t.z.t ook welke voorwaarden er zijn om terug te reizen (test/quarantaine?). Dat kun je wederom vinden bij het NL reisadvies.
  • Hier kun je de Corona cijfers in de gaten houden.
  • Hier kun je een blik werpen op de vaccinatie status in Spanje.
  • Last but not least: heb geduld (ja, nóg meer). Spanjaarden zullen zodra ze hun gemeente / provincie / comunidad uit mogen ongetwijfeld op (stukjes) Camino kunnen en gaan. Dat zullen we vast en zeker gaan zien op sociale media. Daarmee is nog niet gezegd dat wij ook al kunnen…

Ik heb besloten me te beperken tot de situatie in Spanje. Het mag duidelijk zijn dat je ook dezelfde vragen kan stellen voor landen als België en Frankrijk als je de intentie hebt om voor de Spaanse grens te beginnen met lopen. Voor mensen die starten in Saint-Jean-Pied-de-Port is het dus ook handig om uit te zoeken wat relevant is in Frankrijk (trein / vlieghavens / formulieren nodig? / etc.

Wij hopen dat we hiermee een gebruiksaanwijzing aanreiken voor mensen die graag willen gaan maar zich ook goed willen voorbereiden. Als je hier niets van wilt weten en op de bonnefooi wilt gaan moet je dat helemaal zelf weten. Ik ga daar niet over oordelen. Misschien heb je wel een hele goede reden tenslotte. Het kan ook zijn dat je wilt wachten ver na een geel reisadvies, tot er geen spoor meer over is van de pandemie. Ook daar heb je vast een goede reden voor en ook daar oordeel ik niet over. Commentaren uit beide uiterste zijden van het spectrum zijn hier niet op z’n plaats. De bedoeling is zoveel mogelijk neutraal te blijven binnen alle redelijkheid uiteraard.

Buen Camino in alle gevallen, want ook in Nederland en in je eigen omgeving kun je heerlijk wandelen tenslotte!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Camino Vadiniense

Camino Vadiniense

De Camino Vadiniense is een logische route om te volgen als je de Camino Lebaniego aan het plannen bent. Deze twee routes samen verbinden tenslotte

Lees verder »
FlixBus
Booking.com