0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Het Noodplan en het Actieprotocol voor de Gemeentelijke herbergen/Acogida Tradicional op de Camino Francés en Aragonés

Inhoud

Introductie

Ik waarschuw je vast: dit is het langste bericht wat ik ooit geschreven heb. Maar ik heb het beloofd dus…

Eerst even uitleg die van belang kan zijn om te begrijpen wat de status en plaats is van deze en andere protocollen en hoe ze ontstaan zijn.

Als we het hiërarchisch bekijken en beginnen bij het hoogste niveau moeten we uiteraard starten bij de overheid. In Spanje heb je de landelijke overheid en die van de autonome gemeenschappen (deze autonome overheden heten “Juntas” in Galicisch ‘Xunta’.
De autonome gemeenschappen zijn onderverdeeld in provincies. Niet onbelangrijk, want zij moeten zich houden aan de richtlijnen van de landelijke overheid, maar kunnen hier en daar ook strengere maatregelen en richtlijnen hebben. Sta er dus niet van te kijken als je daar wat verschillen in gaat zien.

De landelijke overheid heeft via het Ministerie van Volksgezondheid (Ministerio de Sanidad) uiteraard COVID-19 richtlijnen. Daarop gebaseerd heeft het ministerie die o.a. over toerisme gaat (Ministerio de Industria, Comercio y Turismo) allerlei richtlijnen uitgebracht voor specifieke sectoren. Dat doen zij via en samen met het Instituto para la Calidad Turistica Española (Kwaliteitsinstituut). Daar schreef ik de vorige keer al over toen ik een tipje van de sluier deed omdat er een concept van de regels was gelekt.

 Niet anders dan in Nederland dus waar elke sector een eigen handig setje richtlijnen heeft gekregen. Ik geef hieronder de link naar het setje richtlijnen die voor toerisme van belang zijn. Deze ga ik niet vertalen, maar zijn wel beschikbaar in het Engels.

https://www.mincotur.gob.es/en-us/COVID-19/Paginas/Guias-sector-turistico.aspx

Een daarvan is voor herbergen (alle types):
https://www.mincotur.gob.es/en-us/covid-19/GuidelinesRecommendations/Hostels.pdf.
Deze richtlijnen zijn voor iedereen (lees: die over ‘hostels’ geldt voor alle types albergues). Ze geven dan ook al een goed beeld over hoe je je moet gaan gedragen in de herbergen in algemene zin (ook als je gaat verblijven in privé-herbergen). Ga je niet verblijven in de zogenaamde gemeentelijke albergues ben je hiermee een heel eind klaar en hoef je niet verder te lezen :-).

Deze richtlijnen dicteren dat ieder bedrijf/entiteit een Risico & Inventarisatie Comité moeten hebben die een zogenaamd ‘Plan Contingente’ moeten opstellen: een Noodplan. Onderdeel van dit noodplan dient het zogenaamde ‘Protocol de Actuaciones’ te zijn: het actieprotocol, oftewel: wat moet je doen, hoe moet je het doen en wat wordt er van iedereen specifiek verwacht. Het kan dus zijn dat je verschillen tegen komt per hotel / albergue / restaurant / etc. Maar de minimale eisen staan in bovenstaand document.

Het wachten was dus ook op het binnendruppelen van deze  praktische protocollen om de details te kennen die impact gaan hebben. De eerste die ik heb gezien is deze van de Asociación de Municipios del Camino de Santiago. “Vereniging van Gemeenten van de Camino de Santiago”. Deze lijkt nog wat strenger op te treden, met name op het gebied van gebruik van mondmaskers.

Belangrijk: deze vereniging beperkt zich tot de Camino Francés en de Camino Aragonés én reguleert alleen de Gemeentelijke herbergen en de ‘Acogida Tradicional’ herbergen aldaar.

Deze vereniging is denk ik wel zo ongeveer de grootste en ik kan me voorstellen dat andere verenigingen in Spanje (die weer gaan over de gemeentelijke herbergen in hun territorium) ongeveer dezelfde richtlijnen zullen hanteren zo niet het protocol simpelweg identiek over zullen nemen. Het project van deze vereniging is bekend onder de naam ‘Albergues Seguros’. De Xunta in Galicia heeft een vergelijkbaar project lopen onder de naam ‘Camiño Seguro’. Het wordt er niet eenvoudiger op ;-).

Maar in de komende tijd zal het dus op internet voor de niet-kenner een wirwar worden van protocollen die wellicht allemaal net anders vorm geven aan de basis richtlijnen – de een wat strakker en de ander wat losser. Ik kan het me ergens wel voorstellen. Als de vereniging in Galicia bijvoorbeeld zou beslissen om alle vrijwilligers in de herbergen uit de jongerengroep te kiezen en ze elke week te testen dan zouden zij kunnen komen met richtlijnen die veel dichter bij de landelijke liggen (geen verplicht mondkapje in de herberg als je afstand kan houden).

Dat is niet het geval bij dit eerste Actieprotocol… die is behoorlijk streng te noemen in mijn opinie. Maar ze hebben dan ook een gemeentelijke verantwoordelijkheid in regio’s waar veel slachtoffers zijn gevallen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Galicia).

Ondanks dat dit document niet voor alle soorten herbergen in heel Spanje geldt, heb ik toch besloten om de vertaling door te zetten. Als je van de aller-strengste regels op de hoogte bent kan het alleen maar meevallen tenslotte en ben je in ieder geval goed voorbereid.

Het Noodplan en het Actieprotocol voor de Gemeentelijke herbergen/Acogida Tradicional op de Camino Francés en Aragonés

Hun Actieprotocol vloeit voort uit hun Noodplan, en is daarmee dus het document waar we als pelgrims (op de Camino Francés en Aragonés als je verblijft in gemeentelijke herbergen) met name mee te maken gaan krijgen.

Van dit laatste document volgt hieronder een samenvattende vertaling (ja, 13 pagina’s vertaling van 2 documenten die samen 26 pagina’s omvatten noem ik een samenvatting ;-)).  Daarnaast heb ik hier en daar ‘vrije vertalingen’ toegevoegd als ik het gevoel kreeg dat er cultureel wat misverstand zou kunnen ontstaan. Deze vrije opmerkingen en vertalingen zijn schuin gedrukt om de indruk te voorkomen dat het zo in de richtlijn staat.

 Last but not least: aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (maar dat snappen jullie zelf ook wel ;-)).

Ik heb besloten alleen die delen te vertalen indien:

 1. Er actie / gedrag verwacht wordt van jou als pelgrim
 2. De maatregel aanzienlijk bijdraagt aan het gevoel van vertrouwen die jij als pelgrim kan krijgen bij het kennis nemen daarvan

Waarom deze twee voorwaarden?

 1. Je hebt er niets aan om een maatregel  50 x herhaald te zien in een lang document
 2. Mijn twee voorwaarden zijn in lijn met de belangrijke boodschap die men aan pelgrims wil meegeven in deze tijd, en met die boodschap begin ik de vertaling van het Actieprotocol op de volgende pagina.

Een laatste boodschap van ons:

In Nederland zijn we inmiddels gewend aan heel veel regels. Als je die achter elkaar zet (zoals in dit document) zou je er moedeloos van kunnen worden en zou de moed al in je schoenen zakken als je boodschappen moet gaan doen of een afspraak hebt in het ziekenhuis…of met het openbaar vervoer moet, of je kind moet gaan wegbrengen naar school. Enfin… laat je niet teveel ontmoedigen.

Veel mensen vragen ons of het verstandig is om al de Camino te gaan doen. Ze worstelen met een hoop factoren: eigen veiligheid, het belang van inkomsten voor de lokale economie van de Camino, andermans veiligheid, zijn we wel welkom, etc. Ik heb geen glazen bol, ik kan je wel vertellen wat ik zou doen: ik zou niet meteen op 1 juli de Camino gaan lopen (die datum is sowieso nog onder voorbehoud, alles hangt af van hoe de nationale versoepelingen gaan). Ik zou daarom ook de maanden juli en augustus even afwachten. Geef lokaal even de kans om te wennen aan de richtlijnen (er zijn genoeg Spanjaarden die in eigen land de Camino gaan lopen). Dit geeft daarna meteen een beter beeld van de veiligheid en nieuwsberichten uit de Camino zullen dan ook voor antwoorden op al die vragen zorgen. Gebruik juli en augustus om je goed te informeren en je voor te bereiden (kom eens gezellig langs, Corona-proof op afspraak, bij Camino Comfort – we helpen je).

Oh ja: mocht je deze tijdrovende actie van ons willen waarderen dan kan dat door ons een bedankje te sturen (altijd leuk!) of door een deel van je Camino  uitrusting aan te schaffen in onze Pelgrim Shop. Zo kunnen we blijven bestaan om o.a. dit soort informatie-voorziening te kunnen blijven leveren, ook aan toekomstige pelgrims.

Protocol van acties voor sanitaire normen en maatregelen in pelgrimsherbergen

I. Zelfbeschermingsmaatregelen voor pelgrims

“De Camino is en blijft een veilige omgeving. Zowel in zijn verloop door de stedelijke omgeving als in zijn wezenlijke contact met de natuur. Het is in feite de individuele verantwoordelijkheid van de pelgrim die het mogelijk zal maken dat dit zo blijft”.

Ik wil hier graag een vrije vertaling aan toevoegen, de onderliggende boodschap die een Nederlander wat directer zou zeggen en aangezien begrip van dit document essentieel is voeg ik het toe:
“Volg deze richtlijnen zodat de Camino veilig blijft”. De discussie of een richtlijn nuttig is of niet is erg Nederlands en doet er op de Camino NIET toe. Die discussie mag je bewaren voor als je terug in Nederland bent ;-). Je bent in Spanje, houd je aan de Spaanse richtlijnen (of riskeer een Spaanse boete…).

BIJZONDERE MAATREGELEN

 1. Houd afstand (2 meter in Spanje!), zowel op de Camino zelf als bij het oversteken van bevolkte gebieden en tijdens het verblijven in herbergen.
 2. Bij je dragen: maskers, ofwel chirurgisch of indien mogelijk met FFP2-beschermingsniveau zonder ventiel, en latex- of nitril-handschoenen. Deze persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden aangebracht/gedragen in geval van contact met andere pelgrims, bewoners of tijdens het gebruik maken van de verschillende diensten op de Camino – waarbij je ten alle tijde ook zorgt voor social distancing van 2 meter.

Vrije vertaling: je hebt ze bij en je doet ze aan als je een winkel binnen gaat, de trein of bus pakt, even een praatje maakt met een buurtbewoner of in de herberg bent. Ik begrijp er uit dat het masker niet op hoeft als je vrij in de natuur in je eentje aan het wandelen bent. Volgens de Spaanse regelgeving op dit moment (4 juni 2020) is een mondkapje buiten en in de openbare ruimte alleen verplicht als de afstand van 2 meter niet mogelijk is. Dit protocol laat verderop blijken dat ze in de gemeentelijke herbergen van de Camino Francés en Aragonés verplicht worden indien je in een ruimte zit met meer dan 2 personen. Daarnaast zijn in Spanje niet-medische mondkapjes geoorloofd (ook in het openbaar vervoer). Ook daar lijkt dit protocol iets strenger te zijn. Overigens; de zogenaamde chirurgische maskertjes zijn het goedkoopst en in apotheken verkrijgbaar. De prijs is gereguleerd in Spanje en mag niet meer dan 96 eurocent per masker bedragen. Zie ook punt 4. Volg altijd actuele lokale aanwijzingen op aangezien de richtlijnen kunnen veranderen naarmate de tijd vordert maar besef dat in deze herbergen de richtlijnen wat strikter kunnen zijn. Belangrijk is ook te vermelden dat er enkele uitzonderingen in de wet zijn voor het gebruik van het verplichte mondkapje: als je ademhalingsklachten hebt, medische contra-indicaties hebt voor het gebruik van mondkapjes, als je iets aan het doen bent wat het niet mogelijk maakt (eten/drinken/rennen/intensief sporten) of in gevallen van ‘force mailleur’ – is het dragen van een mondkapje sowieso niet verplicht.

 • Zorg voor de uiterste persoonlijke hygiëne, met frequent gebruik van handzeep en desinfecterende handgel na het aanraken van oppervlakken die vatbaar zijn voor het overdragen van het virus, vooral die waarbij het persistent is gebleken, zoals metaal en plastic, vooral bij lage temperaturen.
 • Beschik over je eigen slaapzak en desinfecterende handgel voor persoonlijk gebruik, evenals voldoende voorraad maskers en handschoenen tot de volgende apotheek. Je dient dus op een traject tussen twee apotheken in, voldoende handgel, maskers en handschoenen bij je te dragen. Om te weten waar ergens een apotheek zit: google maps openen en zoeken op ‘farmacia’. De stelregel voor de simpele chirurgische maskertjes is dat ze voor 1-malig gebruik van 4 aaneengesloten uren zijn. Onze tip: neem twee goed aansluitende herbruikbare mee voor dagelijks gebruik (en dagelijks wassen) en koop in Spanje (hier zijn de wegwerp veel te duur) voorraad voor een paar dagen voor in je rugzak.
 • Met individuele verantwoordelijkheid vermijd je onverantwoordelijke handelingen zoals; op de grond spugen, hoesten zonder dat in je elleboog te doen; het weggooien (anders dan in de daarvoor bestemde (grijs!) afvalbakken) van sigarettenpeuken, afgedankte handschoenen of gezichtsmaskers. Naast de ‘gebruikelijke’ milieuschade zijn deze handelingen ook nog een risico voor de volksgezondheid en bovendien zeer makkelijk te vermijden door simpelweg de principes van ‘leave no trace’ toe te passen. Laat niets achter dan je voetstappen…
 • Wees vooral voorzichtig / bedachtzaam met je hygiëne bij fonteinen en rustplaatsen, deze dienen overigens ook periodiek ontsmet te worden. Kleine toelichting: in Spanje zal je regelmatig ingepakte werklui zien rondlopen die met een sprayinstallatie allerlei oppervlaktes desinfecteren. Vreemd beeld voor een Nederlander dus ik noem het maar even: dat is standaard preventie en niet omdat die plek besmet is.

Uit het Noodplan kan ik nog enkele punten toevoegen t.a.v. een aantal zaken die onder dit stukje vallen en niet in het huidige protocol worden genoemd(het hele Noodplan vertalen is nutteloos als het hier in context beter op zijn plek is):

 • alle ruimtes: ventilatie is belangrijk en zal altijd uitvoerig gedaan worden als het weer het enigszins toelaat.
 • Maximale capaciteit wordt berekend op basis van aantal personen en vierkante meters:
  • Gemeenschappelijke ruimte (buitenterras, eetzaal buiten etenstijd, etc): 1 persoon / 2,5 m2.
  • Schoenen / lockerruimte: 1 persoon / 3 m2.
  • Eetzaal/kamer:  eettafels goed verspreid, gangpad tussen tafels waar mensen rug aan rug zitten
  • Toiletten/douches: 1 persoon per aanwezige module (wastafel/toilet/douche) met mogelijkheid tot het sluiten van de deur van toilet of douche. Als er meer dan 1 module is van elke type geldt 50% van de capaciteit als maximum.
  • Slaapzaal: 50% van de normale capaciteit. Als de stapelbedden niet voldoende uit elkaar staan moeten er schermen tussen.
 • Eigen avondschoeisel voor gebruik in de albergue is verplicht. Als je die niet hebt, heeft de herbergier die, tegen onkostenvergoeding, beschikbaar.
 • De gebruikelijk aanwezige dekens worden verwijderd. Men kan ze, tegen onkostenvergoeding voor het desinfecteren, wel meestal huren.
 • De gebruikte bedden en de niet gebruikte bedden worden iedere nacht per tourbeurt van functie veranderd. Kortom: het bed wat vannacht gebruikt wordt, wordt pas overmorgen weer gebruikt.

Informatie voorziening

 1. In het algemeen is het vooral raadzaam om voor pelgrims een ​​effectief informatiesysteem beschikbaar te maken die duidelijkheid geeft over de uitgevoerde sanitaire maatregelen. Daaronder valt ook informatie over het aantal beschikbare slaapplaatsen zodat men zo veel mogelijk problematische situaties kan voorkomen die zouden ontstaan bij een tekort aan bedden.
 2. Hygiëne- en desinfecteerprotocollen, persoonlijke en die van herbergen, moeten zo uniform mogelijk worden gemaakt, zodat pelgrims er makkelijker routine in krijgen.
 3. In de huidige situatie is het aan te bevelen voor gemeenten om een noodplan te hebben voor het geval pelgrims geen plek meer kunnen vinden in een herberg of hotel. In dit geval zou de mogelijkheid geboden moeten worden om op een veilige manier (afstand houden en hygiëne) onderdak te krijgen.
 4. Coördinatie van alle acties, informatie voorziening, gezond verstand en individuele verantwoordelijkheid zijn onze beste bondgenoten, zodat het virus onze Camino niet deelt.
image
Deze snappen we allemaal wel. Let op de 2 meter (niet 1,5).

II. Preventie in de herbergen

II.1.- Benodigd materiaal

Uitrusting pelgrimsherbergen (ter indicatie)

In dit stuk volgt een opsomming van inventaris voor de herbergiers op het gebied van informatie voorziening, icoon gebruik, gebruik van verschillende talen, zogenaamde spatschermen, voldoende voorraad maskers/schermen/handschoenen, desinfecteer installaties, thermometers, bleekmiddelen, matrashoezen, etc.

Een aantal belangrijke om te weten:

Het advies is om maskers te hebben voor die pelgrims die ze onverhoopt niet bij hebben.

Aanwezigheid van voldoende trekkoord vuilniszakken om er 2 per pelgrim te kunnen voorzien (rugzak en schoenen).

Wegwerp beddengoed of slaapzakken voor pelgrims die onverhoopt zelf niets bij hebben. Don’t be that pilgrim zou ik willen zeggen…

Algemene acties (samenvatting)

 1. Herbergen moeten desinfecteermaatregelen implementeren en hun personeel trainen daarin.
 2. Bedden / stapelbedden moeten minimaal 1,5 meter uit elkaar staan.
 3. Markeringen van 1,5 a 2 meter in de gemeenschappelijke ruimte, zoals de eetzaal/kamer, huiskamers, patio’s, kapelletjes, etc.
 4. In de badkamers, moet de pelgrim er aan herinnert worden dat het verplicht is om na elk gebruik te sprayen met de oplossing van water en bleek (toilet, spoelknop/koord, douche, handvaten, etc.).
 5. Frequente desinfectie van scheidingswanden en meubilair bij de receptie, evenals systematisch gebruik van handschoenen en maskers door het personeel.
 6. Pelgrims moeten op de hoogte worden gebracht van de maatregelen die hen rechtstreeks  raken en die ze moeten toepassen (gebruik van masker, handen wassen, veiligheidsafstanden, etc.)
 7. Alle regels moeten duidelijk zichtbaar zijn op b.v. posters en indien nodig moeten er afstandsmarkeringen worden aangebracht op de vloer.
 8. Folders of andere documenten/boeken voor gemeenschappelijk gebruik moeten zoveel mogelijk beperkt worden.

II.2.- Toegang tot de herberg

Buiten de herberg (vertaling d.m.v. korte zinnen en steekwoorden)

 1. Informatieborden, liefst met iconen en verschillende talen bij de ingang
 2. Markeringen op de grond als hulplijnen voor het geval er rijen buiten ontstaan.
 3. Aanbevolen: desinfecterende vloermatten voor de ingang plaatsen
 4. Bij de ingang/receptie moet er handgel beschikbaar zijn en desinfecteerspray voor schoenen, rugzakken, fietsen, etc.

Binnenkomst

 1. Gaat over beschikbaarheid van desinfecterende matten waar de pelgrim even op moet stappen voor het naar binnen gaan.
 2. Gaat over handgel gebruik voor het binnen gaan van de herberg.
 3. Verplicht chirurgisch mondkapje.
 4. Binnen gaan van de albergue gebeurd met de rugzak op de rug.

Desinfecteren van schoeisel en handen moet bij het binnengaan en uitlopen van de herberg.

II.3.- Receptie

Eenmaal binnen in de herberg

Ik vertaal hier alleen dingen die nog niet eerder genoemd zijn

 1. Eenmaal binnen in de herberg, in de receptie of in het algemeen in elke gemeenschappelijke ruimte of als er meer dan 2 personen aanwezig zijn:
  – is het dragen van een chirurgisch mondkapje verplicht
  – is het handhaven van 1,5 a 2 meter afstand verplicht
 2. Pelgrims worden alleen 1 voor 1 geholpen.
 3. – gaat over spatschermen-
 4. Als plaatsing van spatschermen niet mogelijk is, en als de herbergier de pelgrim begeleid naar zijn slaapplaats is het van belang dat de herbergier een persoonlijk gezichtsscherm draagt en, verplicht, een mondkapje, aangezien het dragen van een chirurgisch masker door zowel de pelgrim als de herbergier samen een hoge bescherming biedt tegen een mogelijke directe besmetting.
 5. De pelgrim zal gevraagd worden zo min mogelijk dingen aan te raken.
 6. Een preventieve maatregel is het opnemen van de temperatuur met een contactloze thermometer. Een temperatuur boven de 37,5ºC moet beschouwd worden als symptoom en de pelgrim moet dan gevraagd worden om direct contact op te nemen met de juiste instanties via de beschikbare telefoonnummers. Met name bij buitenlandse pelgrims is het handig als de herbergier dit regelt.
  Het equivalent van onze GGD zeg maar. Het klinkt allemaal heel streng maar de tekst vervolgt met het in perspectief zetten van het symptoom ‘verhoging’ door te stellen dat het een symptoom is die relatief is en sowieso bij een andere soort ontsteking (b.v. blaasontsteking) ook kan voorkomen. Daarnaast is het ook bekend bij situaties van oververhitting / zonnesteek in de zomer. Mijn verwachting dan ook is dat men er soepel mee om zal gaan maar de kans bestaat natuurlijk dat ze even de lokale GGD bellen en dat ze even een spoedtestje komen doen. Daar zijn ze overigens in Spanje heel goed in…dus als je een verhit persoon bent… go with the flow is mijn advies. En wellicht is het handig dat als je hartje zomer loopt even in de schaduw afkoelt voordat je je meldt bij de receptie…;-).
 7. Geen objecten op de schone receptietafel.
  Expositiematerialen zoveel mogelijk opbergen in gesloten vitrines.
  Verwijderen van decoraties.
  Registerboek, stempel, mobieltje, pc/laptop en andere door de herbergier gebruikte materialen moeten achter het spatscherm liggen.
  Bij de check-in wordt alle gebruikelijke informatie en regels uitgelegd aan de pelgrim.
  Zowel in de receptie als in de gemeenschappelijke ruimtes worden kaarten opgehangen met de hygiëne maatregelen.

Check-in proces bij de herberg (vrij vertaald in de vorm van handelingen)

 1. Deponeer in het speciale (makkelijk te desinfecteren) blad  je ID en je pelgrimspaspoort. De herbergier noteert de nodige info in het register, stempelt je pelgrimspas en geeft je de documenten terug.
 2. Je krijgt een vuilniszak die groot genoeg is voor je rugzak en je wordt verzocht je handen te desinfecteren met handgel.
 3. Probeer geen schrijfpennen te delen. Gebruik je eigen pen en anders worden ze gedesinfecteerd.
 4. Je wordt gevraagd of je een eigen slaapzak hebt.
 5. Als je begeleid wordt naar je slaapplek door de herbergier hebben jullie beiden een mondkapje op en houdt je je zo goed als mogelijk aan de afstandsregel.
 6. Als de pelgrim vertrokken is, maakt men bij de receptie alles schoon wat de pelgrim aangeraakt heeft. De herbergier wast daarna zijn handschoenen met handgel.
 7. Op dat moment is de toegang weer vrij voor de volgende pelgrim.

II.4.- De gemeenschappelijke ruimten

 1. Aangaande mogelijk maken van afstandsregel
 2. In de gemeenschappelijke ruimten houdt men 1,5 – 2 meter afstand, en de pelgrims en herbergiers dragen chirurgische mondmaskers en proberen zoveel mogelijk oppervlakten niet aan te raken.
 3. In het algemeen is het dringende advies om niet essentiële gemeenschappelijke ruimten (zoals de keuken een eetzaal als er elders dichtbij eetgelegenheid is) gesloten te houden voor het publiek. Bijvoorbeeld als de herbergier twijfelt of de afstandsregel wel te handhaven is of als het allemaal niet makkelijk te desinfecteren is. Ook om dan de inspanningen vooral te kunnen richten op de slaapzalen en douches.
 4. Richtlijnen volgen van de gezondheidsautoriteiten.
 5. Aangaande gebruik en beschikbaarheid handgel.
 6. Aangaande tijdige aanvulling van zeep, papierrollen, etc.
 7. Aangaande de schoonmaak van de zeep, papier en gel dispensers.
 8. Aangaande de prullenbakken en het contactloos kunnen openen en het gebruik van dubbele vuilniszak.
 9. Producten die achtergelaten worden door de pelgrims moeten als afval behandeld worden.
 10. Aangaande het gebruik van gemeenschappelijke documentatie/boeken/folders.
 11. Aangaande het correcte en hygiënisch gebruik van verkoopautomaten (Vending).
 12. Bij aanwezigheid van een lift: capaciteit bepalen en pelgrims informeren. De norm is niet samen in de lift als je niet uit hetzelfde huishouden bent, tenzij je allemaal mondmaskers gebruikt.

II.5.- Slaapzalen

Functioneren van slaapzalen en slaapkamers

 1. Daar waar mogelijk moet men proberen het gezamenlijk gebruik van slaapkamers te vermijden. Uitzondering voor pelgrims die in een groep de Camino aan het lopen zijn of als het een gezin betreft.
 2. Aangezien die mogelijkheid uit punt 1 uitzonderlijk is, is het van uiterst belang om alle gebruikelijke maatregelen extreem toe te passen in slaapzalen waar wel de ruimte wordt gedeeld met anderen. De pelgrim zal gewezen worden op het belang van het dragen van een mondmasker tijdens het slapen. Vrije opmerking: het valt me op dat het lijkt of er bewust is gekozen om het woord ‘verplicht’ hier niet te gebruiken. Persoonlijk zou ik de situatie inschatten ter plekke. Een goed geventileerde ruimte met behoorlijke afstand tussen mensen zou ik wellicht prima vinden met mondmasker (als je een goede hebt heb je hier nauwelijks last van). Iets wat niet geventileerd is zou ik sowieso niet als verblijfplaats kiezen (met of zonder masker ;-)). Privé-kamer ergens lijkt me overigens het meest verstandige als je al gaat in de eerste maanden jul/aug. Daarna is het weer wellicht helemaal anders qua risico-inschatting. We zullen zien…
 3. Handgel in, handgel uit.
 4. In gedeelde slaapkamers maakt de pelgrim zijn eigen bed op en raakt de andere bedden niet aan.
 5. Aangaande de afstand tussen de bedden zoals eerder genoemd. 1,5 meter en het liefst 2 meter.
 6. Bij stapelbedden gebruikt men de direct naastgelegen bed en de bovenste bedden het liefst niet. Die matrassen worden verwijderd en het lege matrasloze bed kan gebruikt worden voor het plaatsen van de rugzak en de schoenen. Als het bovenste stapelbed ontbreekt dient de rugzak en de schoenen naast het eigen bed geplaatst te worden op de vloer.
 7. In het geval van vierling stapelbedden (dubbel naast elkaar en/of die van twee verdiepingen) gebruikt men 1 van de 4 plekken. In een uiterste geval kan men schuine plaatsing kiezen waardoor er 2 van de 4 in gebruik genomen kunnen worden: 1 boven en 1 schuin onder. Maar alleen in het geval dat er een scherm op het bovenste lege bed geplaatst kan worden die eventuele druppels (van hoest of niezen) tegenhoudt zodat de veiligheid van de persoon die beneden slaapt verzekerd is
 8. Wat betreft de beduitrusting, en het dringende advies aan de pelgrim om zijn eigen slaapzak te gebruiken, is het van belang dat de herbergier dit overbrengt als zijnde een verplichting.
 9. Het zou kunnen dat de pelgrim zelf geen slaapzak heeft (daarom moet men het eigenlijk al bij de check-in vragen). In dit geval zal men de pelgrim voorzien van wegwerplakens, gewone lakens of dekens of een slaapzak.
  Aangezien dit kosten met zich meebrengt voor desinfectie e.d. mag men daar aanvullende kosten voor vragen.
  De herberg moet die lakens of slaapzak in een verzegelde verpakking overhandigen zodat de pelgrim er zeker van kan zijn dat er niemand anders aangezeten heeft.
  Als het wasbare lakens betreft is het advies witte lakens te gebruiken die dagelijks gewassen dienen te worden met bleek of op een temperatuur boven de 60ºC.
  Het is aan te bevelen om de pelgrim een tweede vuilniszak te geven zodat de pelgrim de vuile was daarin kan dragen naar de wasruimte.
 10. Hier staat ook weer een ‘niet-manuele’ vuilnisbak met dubbele vuilniszak.
 11. Zo mogelijk worden de schoenen van de pelgrims bewaard buiten de slaapkamer in een speciaal daarvoor bestemde kast of plank.

II.6.- De gedeelde bad- en doucheruimtes

Dit stuk gaat met name over hele extensieve desinfecteerprocedures van de ruimte en de objecten in die ruimte.

Vertaling van zaken van belang voor de pelgrim:

 Schoonmaak en desinfectie vindt 6 x per dag plaats.

Het gebruik moet maximaal georganiseerd en met vaste intervallen in tijd en ruimte uitgevoerd worden. Dit geldt zowel voor het toilet als voor de douche. Het is belangrijk om de pelgrim daarover te informeren en te doordringen van het belang om daarin zorgvuldig mee te werken.

Er moet papier, desinfectiemiddel en prullenbak beschikbaar zijn zodat de pelgrim de contactoppervlaktes na gebruik schoon kan maken.

Een aantal seconden na het schoonmaken van de buitenste klink is de ruimte klaar voor de volgende gebruiker.

De pelgrim moet de vuile kleding uitdoen voor hij de doucheruimte in gaat en deze in een vuilniszak stoppen die voor het transport dient naar de wasruimte of wasservice.

Het is verplicht je handen te wassen met zeep of met handgel als je de ruimte binnen komt en weer wanneer je het verlaat.

Vloerkleedjes zijn niet aan te bevelen.

Een voorproefje van de internationale pictogrammen die bij deze instructies horen:

image 2

II.7.- Eetkamers/zalen, kapellen, huiskamers, patio’s/terras en wasruimte

Eetkamers/zalen

 • Afstandsregel zowel in de (keuken) ruimte als aan tafel, wat in veel gevallen zal neerkomen op 50% van de capaciteit.
 • In algemene zin is het advies om pelgrims niet tegenover elkaar te laten zitten.
 • Gebruik handgel bij het betreden van de ruimte.
 • Geen decoratie op de tafels.
 • Geen zelfbedieningsitems op de tafels (servethouders, tandenstokerhouders, azijn en olie setjes, etc.). Deze items moeten beschikbaar zijn als individueel verpakte items of alleen in een andere vorm beschikbaar worden gemaakt op verzoek van de pelgrim.
 • Voorkeur heeft het gebruik van huishoudelijke artikelen voor eenmalig gebruik, dit geldt ook voor eventuele tafelkleedjes.

Kapellen, huiskamers, patio’s/terras en wasruimten

 • Afstandsregel en gebruik van chirurgische mondkapjes.
 • Bij de ingang moet er informatievoorziening zijn over de maximale geoorloofde capaciteit, met name in de wasruimte.
 • Worden elke dag gedesinfecteerd.
 • In de ruimte/terras waar de fietsen gestald worden (open of afgesloten) worden de fietsen bij het stallen volledig gedesinfecteerd met een alcoholoplossing.

II.8.- Keukens

Keukens

Het gebruik van de keuken moet ook volgens de afstandsregels, wat in de praktijk vaak zal inhouden dat het gebruikt kan worden met 1 pelgrim tegelijk.

De gemeenschappelijke maaltijden, een van de belangrijkste sociale momenten voor pelgrims, zullen aangepast moeten worden aan de uitzonderlijke situatie die we nu beleven, en ze zullen alleen mogelijk zijn daar waar de verplichte afstandsregels dat toelaten.

Als er een maaltijd bereid wordt onder meerdere pelgrims is het van belang dat 1 pelgrim de maaltijd bereid, en er mogen geen gemeenschappelijke borden gebruikt worden. Schalen mogen alleen gebruikt worden voor het bereiden van het eten.

Op tafel mogen alleen de borden worden gezet bestemd voor de betreffende pelgrim, met het eten al opgediend op de borden.

Na het eten wassen de pelgrims de gebruikte voorwerpen en bestek af waarna ze gedesinfecteerd kunnen worden in een bleekoplossing en afgespoeld en afgedroogd kunnen worden.

Vervolgens moeten de tafels en de stoelen afgedaan worden met een desinfecteermiddel.

ATTENTIE:  de magnetron is een vaak gebruik opject met toetsen die uiteraard na ieder gebruik gedesinfecteerd moeten worden. Bij de magnetron moet altijd een spons met desinfecteermiddel beschikbaar zijn. De pelgrim moet deze zelf na gebruik schoonmaken. Informatievoorziening als reminder is daar van belang.

Voorlopige sluiting keukens

Als de gemeenschappelijke keuken beschikbaar is voor gebruik door de pelgrim moet men zich verzekeren dat de keuken na gebruik schoongemaakt is. In het geval dat het personeel dit niet kan garanderen moet de keuken gesloten blijven.

III. Beschermingsmaatregelen voor personeel en herbergiers

De vertaling van dit hoofdstuk laat ik achterwege aangezien het dezelfde maatregelen zijn die we zelf moeten volgen, erg vergelijkbaar zijn met de maatregelen die we hier in Nederland kennen met daar bovenop nog een extra schepje aan maatregelen zoals het elke dag aantrekken van schonen kleding en het niet onderling mogen delen van objecten zoals pennen, mobieltjes, etc. Daarnaast zijn ze zo te zien met name de hele dag bezig met desinfecteren, dus de oproep aan pelgrims is om zo weinig mogelijk zaken aan te raken en de richtlijnen te volgen. Dat maakt hun leven iets makkelijker in deze hele moeilijke tijd.

image 4

Het stuk daarna gaat over de regels voor het schoonmaakpersoneel en die is nóg strikter.

Dit protocol kunnen ze in Nederland zo overnemen in ziekenhuizen volgens mij, zo professioneel ziet het er wel uit in ieder geval…
De vertaling van de bijlage ga ik jullie ook besparen. Mocht je interesse hebben in hoe je professioneel schoonmaakt en desinfecteert, welke middelen je in welke hoeveelheden en verhoudingen daarvoor het beste kan gebruiken, dan verwijs ik je naar de bijlage in het originele document (copy/paste in Google Translator).

 _________________________________________________________________________________

Origineel document gebruikt voor samenvattende vrije vertaling door Luisa Carou, Camino Comfort, Oss, Nederland om Nederlandstalige pelgrims zo goed mogelijk voor te bereiden op de geldende regels.

Bron:
ASOCIACIÓN DE MUNICIPIOS DEL CAMINO DE SANTIAGO
Palacio de Congresos – Av. Juan XXIII, 17
22700 Jaca
TF: 974 360 352
administracion@amcsantiago.com
www.amcsantiago.com

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Biecht van een Pelgrim

Biecht van een pelgrim

De hele tocht in 1 keer? Niet voor deze pelgrim! Het verbaast me steeds weer hoeveel mensen nog nooit van de Camino naar Santiago hebben

Lees verder »
Camino Vadiniense

Camino Vadiniense

De Camino Vadiniense is een logische route om te volgen als je de Camino Lebaniego aan het plannen bent. Deze twee routes samen verbinden tenslotte

Lees verder »
FlixBus
Booking.com