Atención peregrinos — Van 10 t/m 24 juni zijn we zelf even weg. Tijdens deze periode worden er geen bestellingen weggebracht. Bestel dus op tijd als je niet kan wachten tot na 24 juni! — Buen Camino!

Tijdelijke Actie t/m 9 juni bij besteding van min. 60 euro: 5% korting op Icebreaker & Smartwool Merino Kleding: gebruik code Merino5% bij het afronden van je bestelling!

Je Compostela ophalen op het pelgrimskantoor in Santiago

Inhoud

Compostela ophalen: vroeguhr

Wat een Compostela precies is kun je hier lezen: Credencial, Compostela en Afstandscertificaat.

‘Vroeger’ stonden we met z’n allen uren in de rij voor een klein kantoortje met zo’n 3 medewerkers. Met een leuk klein binnentuintje was het heerlijk om te genieten van de blijdschap van andere pelgrims en die te delen. Compostela ophalen was leuk! Wel konden we klagen over de uren dat we daar soms moesten staan. Maar wat konden we ook juichen als we bekenden zagen die je al weken uit het oog verloren had! De tuin was niet overdekt dus als het weer niet meewerkte was dat reden des te meer om te klagen over de lange wachttijden. Je Compostela ophalen op het pelgrimskantoor in Santiago was in drukke tijden de laatste beproeving van je Camino. En klagen kunnen we met z’n allen, daar zijn we goed in. Ondanks dat de weg ons, als het goed is, net geleerd heeft om geduld te hebben, te verlangzamen, anderen voorrang te geven als ze dat meer nodig hebben dan wij (en ook als ze het niet meer nodig hebben dan wij – want dan weegt het pas echt zwaar mee in de kosmos, toch?). Al snel ontstonden er strategieën om de wachttijden te omzeilen…

Zo deed je dat

Zo ging het gerucht de ronde dat je heel vroeg bij het kantoor moest zijn, voor openingstijd. Dat werkte meestal ook wel, maar op de hele drukke dagen dachten er meer mensen zo over en stond je alsnog uren in de rij. Een tweede truc was om te gaan als ‘de rest’ naar de mis was. Op drukke dagen, als de rij voor de mis zich een weg kronkelde over de hele plaza, was het duidelijk dat je in de rij aansloot die grotendeels pas aan de beurt zou komen voor de eerstvolgende mis i.p.v. de huidige. Drie keer raden wat dan een populair besluit was van menig pelgrim. Juist, even de Compostela halen en straks maar weer proberen om de mis in te komen. Dus bleven we maar in de rij staan en mopperen, want dat kunnen we als de beste :-). Dat gemopper komt niet eens in de rij zelf tot uiting. Het is met name in sociale media dat je lekker blootgesteld wordt aan een machtig hersenspoelsysteem. Laat de commentatoren maar los, die mopperen de boel wel even bij elkaar, inclusief het verspreiden van ondoordachte conclusies waar beginnende pelgrims heerlijk van kunnen leren: het is ELKE dag belachelijk druk; de Camino (ALLE routes uiteraard) is niet meer wat het geweest is; dit komt door ALLE turigrinos; voor mij hoeft het zo allemaal niet meer. Mooi zo, lekker weg blijven dan :-) – wordt het meteen minder druk in de rij voor de mensen die echt de Compostela ophalen omdat ze dat gewoon fijn vinden en de eventuele wachttijd er voor over hebben.

Verhuizing

Na de verhuizing van het Pelgrimskantoor van de oude locatie naar de nieuwe locatie aan de Rúa das Carretas was al een hele verbetering merkbaar. Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Een hele campagne van de kathedraal om het aantal vrijwilligers op te schroeven, nieuwe installaties, gerenoveerd gebouw, veel faciliteiten; ze hadden het voor elkaar. Compostela ophalen moest niet voelen als een straf voor pelgrims. De rij pelgrims kon nu grotendeels overdekt kronkelen in de gangen en de binnentuinen van het complex. Zonder pelgrimspaspoort mocht je ook niet binnen, daar was het veel te druk voor. Het aantal pelgrims groeide gestaag, hoewel, wel iets meer als gestaag. Wellicht was het een dubbele groei: én meer pelgrims onderweg maar ook én meer pelgrims die besloten hun Compostela wél op te halen dit keer vanwege de nieuwe voorzieningen en de minder lange wachtrijen. Resultaat: op drukke dagen konden we weer mopperen en grepen we weer naar de bekende strategieën; tijdens de mis, voor openingstijd, tegen sluitingstijd, of gewoon maar dit keer geen Compostela ophalen (maar wel even die indrukwekkende rij op Facebook gooien uiteraard).

In 2010 kondigde de Kathedraal al aan in de nieuwe locatie te willen gaan beginnen met een geavanceerd ticketsysteem. Op zich een logische gedachte, want je kunt maar een maximaal aantal pelgrims helpen op 1 werkdag, die daar in het hoogseizoen loopt van 8 uur tot 20.00 uur! En het laatste wat ze wilden is de vervelende boodschap geven aan de laatste 50 wachtenden dat ze het niet gingen redden op die dag. Morgen terug komen en weer in de rij gaan staan. Vervelend, oké, maar wel logisch toch? Dit moest beter kunnen. Het beoogde systeem heeft even op zich laten wachten…we spoelen door naar september 2019. Want zo’n systeem implementeren doe je uiteraard in de drukste periode – kun je meteen goed testen wat het aan kan :-).

Innovatie

Het heeft even geduurd, ik verwachtte het eigenlijk niet meer. Zonder vooraankondiging (of ik moet het helemaal gemist hebben, dat kan) waren daar ineens de eerste meldingen van mensen via sociale media: in de rij gaan staan, nummertje trekken, QR code scannen met de camera op je telefoon, en je opent een link naar een mobiele en virtuele rij die je hier zelfs live kan volgen:

https://catedral.df-server.info/?num=600&fecha=2019-09-25&lang=5.

Vul je nummer in de url link en pas de datum aan en je kan real-time zien hoe ze er voor staan :-). Je kan overigens niet zien hoeveel nummers er uitgegeven zijn en ook niet hoe lang het precies gaat duren. Zodra de agenda ‘vol’ is geven ze geen nummers meer uit. Die tijd is niet voorspelbaar. Er zijn al berichten geweest van 15.00 uur al ‘op’, tot berichten van pelgrims die roepen dat de nummers al om 13.00 uur vergeven zijn. Het hangt vast van meerdere factoren af neem ik aan: hoe snel gaat het aan de balies? Hoeveel ervaren vrijwilligers zitten er? Hoeveel aardige vrijwilligers zitten die de tijd nemen om naar jouw verhaal te luisteren? Hoeveel strenge vrijwilligers zitten er die het aantal stempels zorgvuldig controleren en met je de discussie aangaan of je wel of niet tussendoor een stukje overgeslagen hebt? Kost allemaal ten slotte tijd, dus niet in te schatten. Ze zullen wel een bepaald aantal als maximum hebben; 1500 stuks is een voorzichtige gok. En ik denk dat ze misschien wel af en toe de nummerpaal weer ‘open’ zetten als het vlotter  is gegaan dan verwacht. Maar dat zijn allemaal gokjes, dus laten we bij de feiten blijven. Zo ziet het scherm er uit waar je het verloop kan volgen:

WaitingArea e1569408516166

De Waiting area is tegenwoordig groot. Zo groot, dat het waarschijnlijk de economie van Santiago een boost geeft. Je kunt namelijk, als je weet dat je behoorlijk wat uren moet gaan wachten gewoon lekker gaan shoppen, op een terrasje gaan zitten, of… in de rij gaan staan voor de mis :-). Gaat het geen uren duren, of ben je klaar met shoppen dan kun je in de waiting area plaats nemen (zitten) en het schouwspel volgen op de grote schermen.

Als er nog maar 26 nummers te gaan zijn voor jouw Moment of Glory, dan verandert ‘Waiting Area’ in ‘Hallway’ en dan sta je pas echt in het rijtje die binnen enkele minuten tot een half uurtje aan de beurt is. Ik zie het al helemaal voor me zoals de beveiliging in de gaten houdt dat er niet meer dan 26 mensen in die rij staan ;-).
Hallway e1569408567952

Op enkele positieve berichten na van pelgrims die van shoppen en terrasjes houden krijgen we in sociale media weer de wind van voren van alle andere… uiteraard, we hadden niets anders verwacht :-).

Want, wat gebeurd er als je op sociale  media laat weten dat ‘de nummers op zijn om 13.00 uur’? Juist: een hele lange rij wachtenden om een nummertje te trekken, heel vroeg in de ochtend. Zit je in een albergue in dezelfde straat en wilde je lekker uitslapen voor de verandering? Vergeet het maar want de hele rij pelgrims bestaat merendeels uit mensen die op de Camino niet geleerd hebben om rekening te houden met een ander: om 6 uur gaan we natuurlijk niet stilletjes in de rij staan ;-).

Nummertjes trekken gaat echter redelijk snel, dus deze wachtrij ziet er vooral indrukwekkend uit als je precies om 8 uur een foto neemt en roept op sociale media ‘dat het niet meer normaal is zo druk’. Het liefst roep je daarbij dat het om het ophalen van de Compostela is en niet voor het slechts trekken van een nummertje. Ze openen om 8 uur (10 uur in laagseizoen vanaf 1 november), dus logisch dat er een paar honderd pelgrims staan – ze kunnen niet binnen.

Is het altijd zo? NEE, het is soms zo, als je pech hebt, of als het toevallig een feestweekend is zoals met Pasen, of de Dag van de Arbeid, of wat dan ook een reden kan zijn voor een piek pelgrims. En uiteraard zijn er meer van dat soort pieken in augustus en september, maar dan nog is dat niet elke dag zo.

Stel je wilt niet lang in de rij, maar je wilt wel de Compostela. Wat is dan tegenwoordig een goede tip?

De waarschuwing op de website van het Pelgrimskantoor zegt (vooralsnog alleen in het Spaans genoeg): Para recoger la Compostela es necesario retirar un ticket con un código QR que permite comprobar el estado de la fila en tiempo real. (Aviso: en momentos de gran afluencia, no se podrá garantizar la recogida de la Compostela en la misma jornada).

Oftewel; Om de Compostela op te halen moet je een ticket trekken met een QR code die je live laat zien wat de status is. Tussen haakjes staat de clue: ‘in momenten van grote drukte kunnen wij niet garanderen dat je de Compostela dezelfde dag nog kan krijgen’. Het feit dat ze op gegeven moment stoppen met nummers uitgeven doet me vermoeden dat je wel je compostela krijgt als je eenmaal een nummer bemachtigd hebt die dag.

Niets nieuws onder de zon mensen; ‘vroeger’ was het ook zo alleen wist je pas op het laatste moment dat je niet meer aan de beurt kwam. Nu wel. Een verbetering dus ;-).

De Gouden Tip lijkt dus te zijn: geduld hebben in de ochtend rij als hij langer is dan verwacht, een dagje extra in Santiago incalculeren voor het geval dat je naast de nummerpaal plast, lekker shoppen en terrasjes pikken, pelgrimsmuseum bezoeken, uren staren op het Obradoiro plein, een mis volgen… en relaxed je welverdiende Compostela ophalen. M.a.w.: Go with the Flow zoals je op de Camino geleerd hebt.

Buen Camino!

p.s1: als je daar vroeg in de rij staat verlaag je stem dan tot fluisteren… er wonen mensen, er slapen pelgrims… en je mag daar best anderen op aanspreken… spread the right words!
p.s2: als je van wachtrijen houdt moet je die van het ‘omhelzen van Santiago’ proberen! Echt de moeite waard! Hij heeft je tenslotte veilig in Santiago laten aankomen ;-).

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Camino Comfort Team

Welkom bij Camino Comfort!

Welkom bij Camino Comfort! Wij van Camino Comfort zijn op dit moment bezig met het oprichten van een kleine pelgrim-oase om Jouw Camino zo comfortabel mogelijk

Lees verder »
FlixBus
Booking.com