0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Credencial, Compostela & Afstandscertificaat

Inhoud

Twee stempels. Moet het nu wél of niet?! Maak me gek…

Er zijn vragen die elke keer weer opduiken. Dat is niet raar: er zijn elk jaar weer nieuwe pelgrims die nog niet alles weten. Logisch. Overigens zijn er ook elke keer weer ervaren pelgrims die de vragen beantwoorden en die denken alles te weten. Die laatste groep vind ik persoonlijk (soms) zeer irritant. Het is net of ze hun verhaal belangrijker vinden dan het per ongeluk geven van verkeerde informatie. Maar goed, die zijn er nu eenmaal en dat is dus ook logisch ;-).

Vandaag klim ik in de pen. Geïnspireerd door Tom K. Op het welbekende superforum van het NGSJ op Facebook zitten heel veel pelgrims. Nieuwe, oude, jonge, ervaren, die-hards, luxe-zoekers en alles er tussen. Ik vind ze allemaal even geweldig: ik ken ze bij lange na niet allemaal persoonlijk namelijk. Ben je op zoek naar informatie in een forum-vorm dan kan ik van harte deze pagina aanraden. Neem wel af en toe zaken met een korrel zout want er zit ‘van alles’ tussen, zoals op elk willekeurig forum.

Regelmatig komen er vragen voorbij over het wel of niet nodig hebben van 2 stempels per dag. Wat vervolgens uitmondt in 1 vraag met 100 verschillende antwoorden. Deze variëren van harde feiten tot individuele ervaringen die verheven worden tot officiële regels. Helaas zorgt dit wel voor ontzettend veel verwarring (en mogelijk teleurstelling) bij nieuwe pelgrims. Dat laatste is nu net wat ik graag wil voorkomen.

Alleen als je ‘maar’100 km loopt… ONZIN!

Het grootste misverstand is misschien wel in hoe verre de startplek van invloed is op de 100 km regel. Ik herhaal het hier nog een keer heel kort en krachtig: de regel waar we het in dit blogbericht over hebben staat helemaal LOS van je startpunt. Met andere woorden: al ben je in de Noordpool begonnen en heb je duizenden kilometers in de benen zitten: zodra je aan de laatste 100 km begint dien je 2 stempels per dag te halen om 100% zeker te zijn van je Compostela. Niet 99.9% maar 100%.

Hoe bekijken ze nu dat 100 km punt op het Pelgrimskantoor? Dat is een hele goede vraag want er bestaat geen lijstje van of zo (ja, bij hun intern ergens op een pc waarschijnlijk). Er zijn bepaalde etappeplaatsen die altijd genoemd worden. Deze verschillen uiteraard per Camino. Dit klinkt heel logisch maar ik heb ooit op de 100 km vraag aangaande de Camino Portugues als antwoord gezien ‘Sarria’ (Camino Francés), dus zo logisch is het niet voor alle mensen. Kijk in je boekjes, app, of website die je gebruikt voor je planning waar je de laatste 100 km aantikt en ga in de etappe er voor al 2 stempels per dag verzamelen. Lekker handig, ruim, helder en zeker ;-).

Dan nog het zig-zaggen via je eigen route of de gele pijlen volgen. Je stempels dienen van de bekende Camino etappeplaatsen te komen. Die liggen allemaal op de bekende route met de gele pijlen. Ga je zelf een andere route verzinnen dan worden de plaatsen mogelijk niet herkend door de compostela-verstrekker en loop je dus het risico dat je pech hebt. Zo zijn er ook nog veel misverstanden omtrent ‘officiële Camino’s’. Daar is ook geen lijst van en relatief ‘nieuwe’ Camino’s zijn niet bij iedere medewerker bekend. Er zit daar namelijk een verzameling vrijwilligers van over de hele wereld die volgens een standaard protocol duizenden pelgrims per dag proberen te helpen. Dus als je de Portugues loopt, in Porto start, in Pontevedra besluit de Variante Espiritual te lopen, enkele stempels mist, en bij een onervaren persoon terecht komt in het pelgrimskantoor zou je zomaar een onduidelijke discussie kunnen krijgen die alleen maar eindigt met een beslissing van de baas (die ook af en toe een slechte dag heeft).

Eerst nog even een paar definities die vaak door elkaar gebruikt dreigen te worden en wat ‘weetjes’ die je op je pad zullen helpen:

Credencial: pelgrimspaspoort. Het boekje waar je je stempels in verzameld.

Compostela: het certificaat dat je krijgt (of niet, zie schema van Tom K.) in het Pelgrimskantoor bij aankomst in Santiago. Inmiddels zijn er twee versies die optisch verschillen. Eentje voor de pelgrims die aangeven de Camino te hebben afgelegd om religieuze of spirituele redenen en een andere voor de pelgrims die een andere reden opgeven (sportief, cultureel). Wil je alle details weten kijk dan even op deze pagina (Engelse versie, pelgrimskantoor).

Certificado de Distancia: het certificaat dat je koopt (paar euro) in het Pelgrimskantoor (als je daar expliciet om vraagt) waarop de afstand (berekend via Google Maps tussen vertrekpunt en Santiago en niet op aanwijzingen van hoe jij gelopen hebt) vermeld staat in kilometers. Je kunt deze ook achteraf aanvragen, zie hier voor alle informatie.

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker

Tom K., een actief lid van dit forum had het (denk ik) helemaal gehad met alle incomplete/verkeerde antwoorden (ik wel in ieder geval). Dat verklaart in ieder geval waarom er een epistel uitkwam waar je in ‘facebookbericht-vorm op een telefoonschermpje’ U tegen zegt. Met goedkeuring van Tom om zijn tekst te gebruiken, plakte ik deze in een e-mail bericht naar mezelf. De volgende dag moest ik de conclusie trekken dat het ook op een groot scherm een flinke ‘U’ waard was. Maar liefst 1 A4 aan tekst en het klopt allemaal nog ook!

Voor de visueel ingestelde pelgrims onder ons heb ik de tekst in een kleurig jasje gegoten. Hieronder te zien en te downloaden. Het schema is ook te vinden in de eerder genoemde FB groep uiteraard.

Het document van Tom K., hieronder, heeft betrekking op wandelaars. De genoemde 100 km afstand geldt ook voor ruiters en rolstoelgangers. Voor fietsers is het document ook te gebruiken, maar gaat het om een afstand van 200 km.

Tot slot: het gaat om de reis, niet om de bestemming of ‘het papiertje’. Toch is het, zeker de eerste keer, wel leuk om zo’n papiertje op te halen. Maar dat is weer zo’n persoonlijke mening: niets van aantrekken ;-).compostelaschema1024

Deel dit artikel

Ontdek Meer

FlixBus
Booking.com