0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

reserveren op de camino

Inhoud

Overnachten op de Camino – Deel 4: reserveren op de Camino

De vorige keer hebben we antwoord proberen te geven op de vraag of je nou wel of niet een slaapplek moet reserveren op de Camino. Als je dat artikel hebt gelezen weet je inmiddels dat er ook een gulden middenweg is tussen ‘nooit’ en ‘altijd’ reserveren. Uiteindelijk beslis je zelf wat je pad wordt.

Een slaapplek reserveren op de Camino is niet moeilijk. Maar zoals bij alle eerste keren kan het eng zijn of heb je geen idee wat er allemaal mogelijk is. We zullen het eens indelen in methodes, want niet iedereen vind het prettig om te telefoneren maar er zijn ook genoeg mensen die niet makkelijk kunnen omgaan met internet op een slimme telefoon, om maar even twee methodes te noemen.

Even bellen

Beheers je de Engelse taal (al is het maar vakantie Engels) of het Spaans dan is bellen uiteraard heel handig én snel. Je hebt meteen zekerheid. Hier wat voorbeeldzinnen in het Engels en Spaans die tijdens zo’n gesprek aan bod komen.

Goedemorgen/middag, ik zou graag willen reserveren voor 1 persoon, voor morgen. Kan dat? Good morning/afternoon, I would like to make a reservation for 1 person, for tomorrow. Is that possible? Buenos días/tardes, quisiera reservar una plaza para mañana, es posible?
Geen plek    
Het spijt me, maar voor morgen zitten we helaas vol geboekt.   I’m so sorry, but we are fully booked tomorrow.     Lo siento, pero para mañana estamos completos.  
Oh, wat jammer! Weet u een plek in de buurt waar ze mogelijk nog wel plaats hebben? Oh, that’s a pitty! Do you happen to know a place close by where they might still have room? Hay, que pena! Sabe quizás de algun albergue cercano que pueda tener plazas libres?
Bedankt voor de informatie. Thank you for the information. Muchas gracias por la información.
Wel plek    
Ja hoor, geen probleem, we hebben plek. Op welke naam mag ik reserveren? Of course, no problem. Your name is? Sí, claro, ningún problema. ¿A que nombre puedo poner la reserva?    
Hoe laat kunnen we u ongeveer verwachten? What time do you expect to arrive? Sobre que hora más o menos llegará?
Ik denk dat ik rond 15.00 wel daar zal zijn maar als het later wordt dan bel ik u even. I expect to arrive around three o’clock. If I am delayed, I will let you know in time. Espero llegar a las tres, pero si me retraso, le aviso por teléfono.
     
Bedankt en tot morgen! Thank you and see you tomorrow! Muchas gracias y hasta mañana!

Het voordeel van bellen is de snelheid. Het nadeel is dat er misverstanden kunnen ontstaan als je de taal niet helemaal beheerst. Met name als de hospitalero het Engels niet zo goed beheerst dan is een misverstand niet ondenkbaar: jij vraagt ‘is there room in the albergue’ in steenkool Engels maar niet heel erg verkeerd denk je. De hospitalero kent het woord ‘room’ alleen in de betekenis van kamer en vertelt je dat ze geen habitaciones hebben (privé-kamer) of … hij boekt de privé-kamer die ze hebben die ver boven je budget is…

Mailen

Veel herbergen/hostals/pensions/hotels hebben een eigen website waar je vaak middels een mailadres of via een contactformulier kan reserveren. Vanuit de tabel hiervoor zou je bij wijze van kunnen kopiëren en plakken om een geschreven berichtje te sturen. Geef in ieder geval in 1 melding alle info die ze nodig hebben: datum van aankomst en verwachtte aankomsttijd. Laat ook even weten dat je ze op tijd zal waarschuwen als het onverhoopt later wordt. Dit helpt de herberg om de plek in volle vertrouwen langer gereserveerd te houden. Geef je volle naam en telefoonnummer zodat ook zij je makkelijk kunnen bereiken. Check onderweg je e-mail als je even pauze houdt. Mocht je nu helemaal geen reactie krijgen, ga er dan niet vanuit dat je plek verzekerd is. Het kan zijn dat ze het zo druk hebben dat ze niet op mails reageren… bellen is dan toch handiger. Of vraag iemand anders die wel Engels/Spaans kan of even voor je na te bellen.

Iemand anders laten bellen

Buiten Spanje (bijvoorbeeld als je vanuit Nederland loopt) is het door de schaarsere accommodaties niet geheel ongebruikelijk dat de hospitalero voor je vooruit belt om een slaapplek te regelen. In Spanje is dat overigens ook vrij normaal. Je ziet het steeds minder, zeker op de Camino Francés, maar ik zie het nog wel eens Amerikanen en Fransen doen. Het is dus niet raar, en als je dat een prettige manier vindt, het staat je vrij om de herbergier om hulp te vragen hierbij.

De sterrenweg is aangesloten op de digitale snelweg

Er zijn maar weinig plekjes te vinden op de Camino (Francés bedoel ik in dit geval) waar er geen bereik of internetverbinding mogelijk is. Online kan tegenwoordig alles, dus ook het reserveren van een plekje zonder enige tussenkomst van ‘de mens’ is mogelijk.

Je kan het om deze reden verafschuwen of het gemak omarmen. Ik omarm het liever, want ik vind het eigenlijk wel efficiënt (soms). Je zit op de helft van de etappe, je wilt even reserveren, je wilt geen 5 x ‘nee’ horen aan de telefoon en je wil ook niet uren door internet of in apps dwalen op zoek naar websites met informatie over welke albergue waar zit. Booking.com heeft voor- en nadelen maar 1 ding is het zeker: snel en gemakkelijk.

Booking.com

Beheers je helemaal geen Engels of Spaans of wil je gewoon even makkelijk met je telefoon reserveren dan is het handig om via booking.com te reserveren. Kan lekker online, in het Nederlands en vaak hoef je niet eens van te voren te betalen met credit card (hoewel je vaak wel het nummer moet ingeven om te reserveren). Gaat altijd prima en als je een account aanmaakt bij booking.com dan is het onderweg een paar keer klikken en het is geregeld. Wat ik het fijnste vind aan deze methode is dat je op een kaart kan kijken en dan precies ziet waar de albergue ligt (direct aan de Camino is natuurlijk wel handig).

Laat je overigens niet dol maken omdat booking.com roept dat alles al vol zit. Veel privé-herbergen en hostales/hotels bieden maar 1 of 2 kamers aan via booking.com. Dat doen ze om goed vindbaar te zijn in Google. Als ik iets via booking op het oog heb en er lijken geen bedden meer te zijn dan kijk ik vaak even of ze een eigen website hebben. Daar is ook vaak de mogelijkheid om online te reserveren.

Beheers je wel het Spaans of Engels dan is even bellen uiteraard het makkelijkst en snelst.

Fatsoen

Heb je iets gereserveerd en wil je er vanaf zien om welke reden dan ook: geef even door dat je niet komt voor 15.00 uur. Dat is wel zo sociaal omdat ze dan niet andere pelgrims hoeven af te wijzen om jouw bedje vrij te houden!

Zo, mocht je willen reserveren, al is het maar af en toe, dan heb je nu voldoende handvaten om het te kunnen.

Buen Camino!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

Vetertechnieken

“Gesneje koek” zo noemde mijn moeder zaken die eigenlijk iedereen wel wist. We leren als kind hoe we onze veters zelfstandig kunnen strikken. Er zijn

Lees verder »
FlixBus
Booking.com