0 - 0.00

Geen producten in de winkelwagen.

Overnachten op de Camino – Deel 3: moet ik reserveren op de Camino?

Inhoud

Overnachten op de Camino – Deel 3: moet ik reserveren op de Camino?

Vorige keer heb ik alle verschillende soorten accommodaties op de Camino de revue laten passeren. Daarna komt de hamvraag bij veel mensen: moet ik reserveren?

Ten eerste is mijn antwoord altijd: er MOET helemaal niets op de Camino. Dat is al een hele goede start van je avontuur. We moeten namelijk in het dagelijks leven van alles. Nu even niet.

Hoewel ik vind dat je wel een aantal dingen moet:

  • Aardig zijn tegen mensen om je heen
  • Respectvol zijn naar de hospitaleros
  • Niet eisen maar dankbaar zijn
  • Anderen helpen als je ziet dat ze hulp nodig hebben
  • Anderen vragen of ze hulp nodig hebben als je het niet zeker weet
  • Ouderen en zieken voorrang geven (en niet alleen op straat maar ook op het onderste bed)
  • Eigenlijk alles wat we in het dagelijks leven ook eens wat meer zouden MOETEN doen ;-).

Maar goed, in de negatieve zin van ‘moeten’ MOET je dus niets op de Camino, laten we daar duidelijk over zijn.

Een veel gestelde vraag dus:  ‘Moet je reserveren’? Ja en Nee hahaha! Daar heb je niets aan…

Wij proberen altijd een gulden middenweg te vinden tussen de volgende twee opties:

Alles vooraf reserveren

Als je alles ver van tevoren reserveert, dan pin je je dagenlang vast op een vast aantal kilometers terwijl je helemaal niet weet of je dit lichamelijk aan gaat kunnen. Dat kan dus een vervelende situatie worden. Want de enige manier om je accommodatie dan te bereiken is een taxi bellen. Daar willen de meesten niet aan, dus loopt men koste wat het kost blessures en blaren op. Jammer.

Helemaal nooit reserveren

Als je niets reserveert heb je de volledige vrijheid. Als je vervolgens niet veel eisen hebt (mooi!) dan is hier helemaal niets mis mee. De ene keer zal je plek hebben in de gemeentelijke albergue, de andere keer in de privé-albergue er naast (of 5 km verderop…). Voor drukke periodes geef ik dan wel het volgende advies: loop niet te lang door. Is je doel een gemeentelijke albergue, en is het de enige op die ene plek waar je denkt aan te willen komen… dan is het niet handig dat je pas rond 15.00/16.00 uur aankomt. Die gemeentelijke zit dan vaak al vol, en als je al veel kilometers in de benen hebt is het niet prettig om nog 5 km door te moeten (en wellicht daarna nog eens 5 km als ze allemaal vol zitten). De privé-albergues lopen door de reserveringen natuurlijk ook vol op gegeven moment. Maar dit is dus heel persoonlijk: IK vind het niet prettig, een ander kan hier een heel fijn gevoel bij hebben (en wellicht ook veel verder lopen dan wij kunnen).

De gulden middenweg

Wat is dan die gulden middenweg? In onze persoonlijke ervaring dan… want niets is de heilige waarheid ;-).

Wij reserveren altijd de eerste overnachting en in drukke periodes ook nog wel de tweede. Beetje afhankelijk van de route en de periode. Het is na een nacht reizen gewoon fijn dat je daar verder niet meer over na hoeft te denken. De echte drukte die eventueel ‘problemen’ kan geven is niet vast te pinnen op een bepaalde maand. Vaak hebben bepaalde feestdagen er mee te maken waarin Spanjaarden b.v. een lang weekend gebruiken om een deel van de Camino te lopen. Het kan dus op zeker moment in april of mei net zo druk zijn als op een zeker moment in augustus of september. Je kunt niet alles incalculeren, bekijk de situatie ter plekke – je merkt het vanzelf ;-). Wil je toch een idee krijgen van de feestdagen, bekijk (en vertaal met Google) deze pagina waar de schoolvakanties staan per autonome gemeenschap.

Vervolgens bekijken we in de avond de route van de volgende dag en kiezen een plekje die ons leuk lijkt. Vaak is dat een leuke tuin/terras, buiten de drukke stad, gemeenschappelijke maaltijden of omdat er een leuk restaurantje bij zit. De redenen kunnen van alles zijn. Tegenwoordig zijn we zelfs geneigd om in foto’s op internet naar het soort stapelbed te kijken. Ik heb het zelf niet zo op die gammele dunne aluminium laddertjes die je voeten een onvrijwillige drukpuntmassage geven als je gewoon even naar het toilet wilt midden in de nacht. Bovendien zijn dit soort bedden vaak erg smal en ik heb de neiging om uit bed te vallen als ik in een donkere ruimte ben die ik niet ken. Het is me 1 x zelfs thuis gebeurd toen we het bed hadden omgedraaid en die klap op mijn heup, met een val van maar 40 cm hoog, wil ik niet meemaken vanaf een bovenste stapelbed.

Of we vervolgens voor de volgende dag reserveren of niet hangt een beetje van de omstandigheden af. Laat ik eerst voorop stellen dat wij nooit doorlopen tot we niet meer kunnen. Nee, we houden teveel van het lekker genieten in de avond met een goede maaltijd en een glaasje wijn en vinden het prettig daar ook energie voor over te houden. Oefening baart kunst. Wij hanteren deze manier van leven bijvoorbeeld ook in het dagelijkse leven door een minder drukke agenda te hanteren.
Het kiezen van de dagelijkse bestemming is voor ons dus heel makkelijk want we weten inmiddels wat we kunnen en willen. Als de gekozen locatie meerdere overnachtingsmogelijkheden heeft dan reserveren we vaak niet. Is het ‘druk’ op de Camino of heeft de bestemming van de volgende dag maar 1 albergue of maar 1 heeeele leuke albergue – dan reserveren we. Want dat loopt zo ontzettend veel lekkerder mensen, en dan genieten we gewoon veel meer en lopen we ook ‘in het moment’.

Het gehaast wat we vaak om ons heen zien is 9 van de 10 keer verbonden met het op tijd in de gemeentelijke albergue willen zijn. Of het perse niet willen reserveren en toch op tijd willen zijn om elders een bed te bemachtigen. Zonde. Dan reserveer ik liever in een privé-albergue en loop rustig om m’n gemak, genietend van al het moois om ons heen. Mocht je toch aan die race willen meedoen: vergeet niet te zwaaien als je jezelf voorbij loopt ;-).

Een aantal dagen voor aankomst in Santiago is het wellicht erg handig om wel te reserveren. Ten eerste is het niet alleen een pelgrimsbestemming voor mensen die aan komen lopen. Het is gewoon ook een grote Universiteitsstad, vol met congressen, clubs, toeristische activiteiten, musea, en hoofddoel van allerlei internationale city-trips. Santiago is centraal doel geweest voor jou, maar vergis je niet: jij hebt niet de centrale aandacht van Santiago. Het is dus erg slim om gewoon even te reserveren. Zelfs op bekende plekken als San Martín Pinario of een luxer plekje pal naast de kathedraal in de Hostal de los Reyes Católicos is reserveren heel normaal.

Reserveren, hoe gaat dat dan? Dit is ook een vraag die we vaak krijgen. Daar vertel ik de volgende keer meer over!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

FlixBus
Booking.com