Atención peregrinos — Van 10 t/m 24 juni zijn we zelf even weg. Tijdens deze periode worden er geen bestellingen weggebracht. Bestel dus op tijd als je niet kan wachten tot na 24 juni! — Buen Camino!

Tijdelijke Actie t/m 9 juni bij besteding van min. 60 euro: 5% korting op Icebreaker & Smartwool Merino Kleding: gebruik code Merino5% bij het afronden van je bestelling!

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Inhoud

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Er bestaat geen vaccinatie voor

We merken het aan onze bezoekersaantallen: het virus zit weer in de lucht. Ik bedoel niet het griepvirus – die zit vast ook in de lucht – maar het Camino virus. Als je nog nooit (een deel van) de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela hebt gelopen ben je wellicht nog niet op de hoogte van het besmettingsgevaar dat je loopt.

Het mooie is dat er ook geen vaccinatie voor bestaat.

Wat dit beestje met je doet is best lastig te verwoorden. Als je het met vol enthousiasme toch probeert zijn er altijd wel een paar mensen in de zaal die je half grijnzend (of geschrokken) aan blijven kijken. Je weet wel, zo’n blik van ‘jij bent niet helemaal 100 procent volgens mij’. Nu is dat wellicht ook zo, maar die discussie wil ik met alle plezier een ander keertje voeren.

 

Wellicht ben je immuun

Nu is niet iedereen vatbaar voor het griepvirus. Zo ook voor het Camino virus: er zijn er genoeg die de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela een keer proberen en denken: dat lopen smaakt naar meer – volgend jaar lekker naar Italië!

Maar een grote meerderheid heeft het over hoe de Camino je terug roept. Dat hoor je niet bij andere tochten dus er is iets aan de hand hier. Als ik er nu over nadenk, achter mijn laptop zittend, dan kan ik de essentie van het Camino gevoel niet volledig terugroepen. Op zich niet raar met een to-do-lijst voor m’n neus die me er dagelijks aan herinnert dat er ook minder leuke dingen gedaan moeten worden vandaag.

Het is denk ik de heimwee naar dat prettige Camino gevoel wat je terug doet gaan. Wij hebben geprobeerd elders dat gevoel te krijgen. Het virus trapt er niet in. De bossen hier in Nederland verschillen helemaal niet zoveel van de bossen in Galicië. Zeg nou zelf: de foto hierboven zou zo op de Camino genomen kunnen zijn (Herpse bossen in NB). Toch loop je hier hoogstens het wandelvirus op (ook een hele prettige en hardnekkige overigens). Maar er moet dus een essentieel verschil zijn tussen de wereld in het dagelijks leven en die in het Camino leven.

Wat zorgt er nou voor dat we perse dáár naar terug willen?

Ik kan alleen voor mezelf spreken uiteraard. Bij mij komen er voornamelijk losse termen in me op:

Broederschap, saamhorigheid, barmhartigheid, helpen en geholpen worden, vrijheid, onbezorgdheid, openheid, eerlijkheid.

Dit is nog maar een greep uit de termen die in me opkomen. Maar laten we vast kijken naar het verschil met het dagelijks leven. Hoe vaak kom jij de bovenstaande termen tegen in het dagelijks leven? Ik zou ze vaker willen tegenkomen. Je lacht naar iemand op straat en je hebt de kans dat je een blik terug krijgt van ‘heb ik iets van je aan’. Je helpt een bejaarde oversteken en die screent je eerst op ‘ben jij wel te vertrouwen’. Je vertelt enthousiast over iets nieuws wat je gedaan hebt en er is altijd wel iemand die zegt ‘je had het beter zus of zo kunnen doen’. Een bericht haalt het journaal tegenwoordig pas als het ons er aan herinnert hoe weinig dat we van bovenstaande termen lijken te hebben in onze samenleving.

 

Nee, geef mij maar het Camino gevoel

Het Camino gevoel. Wat is dat dan toch? Een van de werken van Antonio Machado, een Spaanse dichter roept ook deels het Camino gevoel op. Hier een stukje met de Nederlandse vertaling (die wel wat af doet aan het origineel moet ik zeggen, maar vooruit…).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Caminante, son tus huellas

el camino y nada más;

Caminante, no hay camino,

se hace camino al andar.

Al andar se hace el camino,

y al volver la vista atrás

se ve la senda que nunca

se ha de volver a pisar.

Caminante no hay camino

sino estelas en la mar.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Wandelaar, je voetstappen zijn

de weg, en niets anders;

Wandelaar, er is geen weg,

Die wordt al lopend gemaakt.

Al lopend creëer je jouw weg

en als je omdraait om te kijken,

zie je het pad dat nooit hetzelfde

zal worden betreden later.

Wandelaar, er is geen weg,

doch een kielzog in het water.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Hiermee heeft de dichter een van de essenties van de Camino te pakken als metafoor van het leven. Iedereen leeft zijn eigen leven en loopt zijn eigen weg. Welk pad je ook bewandelt, je kan het nooit meer helemaal precies hetzelfde doen. Je keuzes bepalen je weg en die is daarna zo diffuus als rimpels op het water.

 

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

De meeste mensen trekken er, zo vanaf april , op uit om hun eerste Camino te lopen of zijn inmiddels volleerde pelgrims en bereiden zich voor door de eerste stap te zetten: welke zullen we dit jaar lopen?

Het maakt niet zoveel uit waar je loopt. Met het gewicht van de rugzak op je rug voel je je overal thuis en je voelt je vrij zolang je maar onderweg bent en nieuwe mooie mensen mag ontmoeten.

Wij stappen graag in Galicia, waar ik zelf vandaan kom. Alle Camino’s komen daar samen dus het is de ideale regio om ze allemaal te leren kennen. Voor dit jaar staat de Portugues in ieder geval weer op de planning. Daar zijn wij besmet geraakt met het virus en het wordt tijd om diezelfde route nogmaals te bewandelen met de ervaring die we nu hebben. Het wandelen in de zomer is hard werken. De warmte van de zon zorgt ervoor dat je energiepeil na de middag gigantisch daalt. Maar de festiviteiten van Sint Jacob op 25 juli waren elke druppel zweet waard. Dat willen we eigenlijk wel nog een keer meemaken… Bovendien is de warmte het ideale excuus om in de ochtend te pelgrimeren en in de middag te genieten van de cultuur, de wijn, en het overheerlijke eten…

Heb je nog geen Camino gekozen of ben je nog op zoek naar tips voor je uitrusting? Kijk eens op de volgende pagina’s om je verder te oriënteren:

De wegen naar Santiago de Compostela: alle routes mét kaart, etappes, en meer – je startpunt van je pelgrimstocht naar Santiago!

Tips en veel info over je uitrusting, gezondheid, veiligheid en nog veel meer.

Eten op de Camino: uitleg over allerlei lekkere gerechten die je gaat tegenkomen.

Vind je het leuker om er gezellig over te babbelen kom dan eens naar een van onze Camino Café Events die we regelmatig houden. Laagdrempelig, gewoon bij ons aan huis: voor een stukje saamhorigheid, helpen en geholpen worden, en uiteraard onder het genot van een wijntje en een Spaanse tapa. We trappen af op 13 januari!

De aanvragen voor pelgrimspaspoorten en Sint Jakobsschelpen beginnen al binnen te komen in onze Pelgrimsshop. Het begint zo wel heel erg te kriebelen bij ons… wij willen ook weer!!

 

Welke Camino ga jij lopen dit jaar?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Deel dit artikel

Ontdek Meer

reserveren op de camino

Reserveren op de Camino

Overnachten op de Camino – Deel 4: reserveren op de Camino De vorige keer hebben we antwoord proberen te geven op de vraag of je nou wel of

Lees verder »
FlixBus
Booking.com