Atención peregrinos — Van 10 t/m 24 juni zijn we zelf even weg. Tijdens deze periode worden er geen bestellingen weggebracht. Bestel dus op tijd als je niet kan wachten tot na 24 juni! — Buen Camino!

Tijdelijke Actie t/m 9 juni bij besteding van min. 60 euro: 5% korting op Icebreaker & Smartwool Merino Kleding: gebruik code Merino5% bij het afronden van je bestelling!

Camino Paklijst – Algemene Uitrusting

Camino Paklijst

Inhoud

Camino Paklijst

Een van de items op je lijstje als je jouw Camino naar Santiago aan het voorbereiden bent is ongetwijfeld het antwoord vinden op de vraag ‘Wat moet ik allemaal in mijn Camino Paklijst opnemen?’ Wanneer ik mijn eerste camino paklijst vergelijk met de huidige versie lig ik bij sommige items krom van het lachen. Maar daar vertel ik straks wat meer over.

Ik kan uiteraard mijn hele paklijst hier publiceren in 5 seconden. Dan heb jij er wéér een voorbeeld bij en dan raak je nog meer aan de twijfel over wat je allemaal mee moet nemen en wat je allemaal achter dient te laten.

Weet je – je camino paklijst is persoonlijk en iedereen is anders. Ik ga het anders doen. Stap voor stap, net zoals de Camino. Ik vertel je wat ik kies als belangrijkste item voor mij persoonlijk, geef je daar meer informatie over en laat jou beslissen of je het er mee eens bent. Jij bepaalt tenslotte of je iets echt nodig hebt.

Categorieën

Ik zal de komende weken enkele posts wijden aan de Camino Paklijst topic. Per categorie zal ik 1 product kiezen waarvan ik denk: ‘Dát kan ik niet achterlaten’.

Het heeft mij altijd erg geholpen om zo’n camino paklijst in een aantal categorieën te splitsen. Het helpt je bepalen wat je wel en niet wilt meenemen. Het geeft overzicht.

  1. Algemene Uitrusting
  2. Kleding
  3. Slapen
  4. Persoonlijke Verzorging
  5. Gezondheid
  6. Documenten
  7. Extras

Algemene Uitrusting

Terwijl ik dit schrijf en moet kiezen uit deze grote categorie bekruipt mij een zeer bekend gevoel. Jij kent het vast ook wel: je hebt je rugzak gepakt, denkt alleen het essentiële ingepakt te hebben, je zet het op de weegschaal en je denkt ‘shit, er moet toch nog iets uit’. Dát gevoel. Maar goed, ik ga het proberen. Een vraag die erg nuttig is daarbij en die ik keer op keer zelf gebruik is deze: Zou ik de Camino durven doen zonder ‘dit’ item?

De eerste selectie is snel gemaakt. Dit is mijn top 3 in de categorie ‘Algemene Uitrusting’:

Mijn Gipsy Heuptas

Zo zie je maar weer hoe persoonlijk een paklijst kan zijn. Sommige van jullie zullen denken ‘waar maakt die zich druk om’. Het lijkt een futiliteit, maar ik zou mijn heuptas erg missen. Uiteraard kan ik alles in de zijvakken van mijn rugzak stoppen. Om veiligheidsoverwegingen doe ik dat echter niet graag. Ik vind het zelf erg prettig om belangrijke of waardevolle zaken dicht bij me, op mijn lijf te dragen. Waar ik ook ga. Ik heb heel wat heuptassen uitgeprobeerd en deze wint het van allemaal: het ontwerp, de pasvorm, het materiaal en de functionaliteit: de tas is een onderdeel van mij als ik op de Camino ben. Hij zit de heupsluiting van mijn rugzak niet in de weg, heeft meerdere zakken, en in de avond kan ik hem als gewone schoudertas dragen als ik bijvoorbeeld uit ga eten. Maar zou ik zonder kunnen als het écht zou moeten? Ja, ik ben bang van wel – dus deze schrappen we voor vandaag van de lijst. Alleen voor vandaag dan, want die gaat wél mee de volgende keer.

Mijn Sigg waterflessen

Ik ben geen ‘Grote Merken’ persoon. Welke hype een merk doormaakt laat mij koud. Maar, als ik overtuigd ben van de superieure kwaliteit (en de prijs is wel in verhouding!), twijfel ik niet. Dat is precies het geval bij de waterflessen van SIGG (en nog een aantal merken hoor). Ik gebruikte tijdens de eerste Camino een bepaald huismerk (die van Decathlon, mag je best weten) maar daar zaten uiteindelijk 2 nadelen aan: ten eerste zijn de randen van het mondstuk een stuk slechter afgewerkt (ruwer) maar wat erger was: na een aantal dagen (en op de juiste manier schoonmaken) kreeg het heerlijke verse water een vreemd smaakje. Na het meerdere keren uitgeprobeerd hebben van die van SIGG kan ik zeggen dat ik van beide nadelen af ben. Dan de belangrijke vraag: Zou ik zonder kunnen? Ja, heel eerlijk, uiteraard kun je zonder deze flessen. Je koopt kleinere flesjes water, vult ze een paar dagen bij en koopt dan weer een paar nieuwe. Niet mijn voorkeur (milieu, hygiëne, etc) maar ja, het is een alternatief en ik zou dus wel zonder kunnen. Schrappen dus voor vandaag.

Mijn Wandelstokken

Ik heb me even (een tel) afgevraagd hoe het voor mij zou zijn om de Camino zonder mijn twee wandelstokken te lopen. Wel, dát is nu een item waar ik persoonlijk niet zonder kan. Althans, niet zonder problemen te krijgen met mijn knieën en zonder daardoor de Camino te veranderen in een regelrechte nachtmerrie. Dat is geen optie!

Maar begrijp me niet verkeerd: het is en blijft een persoonlijke keuze. Als jij er echt een hekel aan hebt om je handen niet vrij te hebben én je hebt nooit problemen met je voeten, je gewrichten of je uithoudingsvermogen, dan kun je wellicht prima zonder.

Ik heb echter veel pelgrims gezien met blaren, verstuikte enkels en knieproblemen die erg veel voordeel zouden hebben gehad van de steun van twee simpele wandelstokken.

Twee? Ja, twee wandelstokken

Het kan ook liggen aan mijn gebrek aan discipline hoor, maar als ik maar 1 wandelstok gebruik vergeet ik regelmatig van zijde te wisselen. Op mijn eerste Camino heb ik op die manier in de eerste drie dagen een Achillespeesontsteking opgelopen van mijn rechterbeen: ik gebruikte mijn enige wandelstok altijd met mijn rechterhand. Ik was dus mijn linkerbeen bij elke stap aan het ontlasten en daarmee mijn rechterbeen evenredig aan het overbelasten.

Wanneer je de afdaling doet vanaf Cruz de Ferro tot aan Molinaseca (vlak voor Ponferrada), is het risico dat je valt een stuk kleiner als je de afdaling op 4 benen doet, geloof me. Er zijn wel meer secties op de Camino naar Santiago waar dat het geval is: in dit artikel kun je lezen over 8 Lastige Secties op de Camino Francés waar je even mag opletten

Dat is dus mijn item voor vandaag: een paar wandelstokken – die moeten op mijn Camino Paklijst.

Lees alles over de voor- en nadelen, hoe je de juiste stokken uitkiest én hoe je ze correct gebruikt, op onze info pagina over wandelstokken.

De links in dit artikel brengen je naar onze shop. Niet alleen omdat we je graag als klant verwelkomen (het helpt ons tenslotte om dit pelgrimsproject gaande te houden!), maar ook omdat we erg veel zorg besteden aan de productinformatie. Gebruik het in je eigen onderzoek, het is tenslotte gratis. Speciaal voor deze herfst maken we het investeren in een goed paar wandelstokken wat makkelijker voor je: onze hele collectie is vanaf vandaag, gedurende de herfst, in de aanbieding!

In de volgende aflevering

De volgende keer ga ik me verdiepen in de categorie ‘kleding’. Ik ga niet in discussie over hoeveel paar sokken je wel of niet moet meenemen. Ik ga ook niet soebatten over het soort kleding die je bij verschillende weersomstandigheden moet dragen. Nee, ik ga simpelweg uit de hele categorie, 1 item kiezen die ik voor geen goud zou achterlaten. Ik leg je uit waarom en geef je genoeg informatie om de juiste keuze te maken voor jezelf. Lekker simpel, lekker duidelijk.

Wil je onze blogartikelen direct in je inbox om niets te missen in je voorbereiding van je Camino? Schrijf je in en dan komt het helemaal goed (we doen niet aan spam!).

Buen Camino!

Deel dit artikel

Ontdek Meer

FlixBus
Booking.com