0 - 0,00

No products in the cart.

Heilig Jaar op de Camino Lebaniego

Table of Contents

16 april is de Feestdag van Santo Toribio. Dat valt in 2023 op een zondag en dat houdt in dat het Heilige Jaar verklaart wordt en de Heilige Deur van Vergeving (Puerta Santa del Perdón) van het Klooster van Santo Toribio open gaat; de eindbestemming van de Camino Lebaniego. Voor de mensen die een volledige aflaat willen goed nieuws, maar ook wellicht voor mensen die eens een andere Camino willen ontdekken.

Kort maar krachtig

Geen zorgen, je gaat niet buiten de gebaande paden, maar anders dan anders is het wel. Zoek je een korte Camino die je zowel rust, natuur, cultuur, geschiedenis, kust- én berglandschappen cadeau doet dan heb je aan de Camino Lebaniego een goede keuze. En dat in nog geen 100 kilometer!

 • In Juli 2015 uitgeroepen tot Wereld Erfgoed, als onderdeel van de Camino del Norte.
 • Loopt in 72 km van San Vicente de la Barquera tot het Klooster van Santo Toribio de Liébana.

Nu zullen er niet veel zijn die afreizen voor uitsluitend deze korte route. Mensen uit Noord-Spanje wellicht wel, het is tenslotte hun achtertuin. De mensen die van verder weg komen benaderen deze Camino met name komende vanuit andere routes: De Camino del Norte bijvoorbeeld. Of ze starten met de Camino Lebaniego en gaan vanuit het Klooster verder op de Camino Vadiniense die uiteindelijk uitkomt op de Camino Francés. Er zijn talloze mogelijkheden.

We hebben de Camino Lebaniego opgenomen in het overzicht van de Camino’s op onze website. Daar kan je ook de GPS route bekijken in Google Maps, de kilometers raadplegen en hier en daar wat accommodatie mogelijkheden bekijken. Wat we hier in het blog gaan doen is een overzicht geven van wat je zoal kan zien op dit korte, maar zeer krachtige stukje Camino.

Leuk detail: pelgrims op deze route worden niet ‘peregrinos’ genoemd maar ‘Crucenos’: ‘Pelgrims van Het Kruis’.

Monasterio de Santo Toribio de Liébana

Over dit klooster kun je een heel boek schrijven. Ik ga proberen het kort te houden, zoals de Camino Lebaniego zelf. We beginnen bij het einde want het klooster moet toch echt wel eerst genoemd worden.

 • Oudste klooster (in gebruik) van het hele Iberische Schiereiland (8e eeuw).
 • Sinds 1512 de 4e Heilige locatie van het Christendom na Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela die het recht heeft om op Heilige Jaren een volledige aflaat te geven. In eerste instantie voor de duur van 8 dagen maar sinds 1967 een heel kalenderjaar lang. 2023 wordt het 74ste Heilig Jaar.
 • Herbergt en beschermt het Lignum Crucis (grootste bewaarde fragment van het Kruis van Jezus, groter zelfs dan het exemplaar die in het Vaticaan wordt bewaard) sinds het begin van de 8e eeuw tot in onze eigen tijd door de Broederschap van het Heilige Kruis (jaar 1181).
 • Het Klooster wordt bewoond sinds 1960 door een gemeenschap van Franciscaanse monniken. Sint Franciscus bezocht dit klooster tijdens zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela.
 • Bevindt zich in het hart van de Picos de Europa.

San Vicente de la Barquera

De Cantabrische zee is het apart benoemen waard. Welke Camino (behalve de Norte) geeft je de zee in de rug en de zeer indrukwekkende Picos de Europa als ‘dreigende’ achtergrond?

Genieten van de talloze vissersdorpjes heb je op de Camino del Norte al vast gedaan. Nu komt het moment van vaarwel zeggen tegen het water en de uitdaging van het berglandschap te verwelkomen. Maar niet eerst zonder San Vicente te hebben gezien. Vergeet niet dit vestingstadje binnenste buiten te keren:

 • kerk (fort) Nuestra Señora de los Ángeles – gotisch, 13e eeuw) (hier start de Camino Lebaniego overigens)
 • Kasteel van San Vicente (Castillo del Rey, 13e-14e eeuw)
 • Oude centrum van San Vicente
 • Vestingsmuur
 • Huis van inquisiteur Corro (tegenwoordig stadhuis)
 • Voormalig Hospital de la Concepción (nu ruïnes met prachtige gevel)

Op de Camino Lebaniego

De Vestingswerken Torre de Estrada en Torre de Cabanzón in de vallei van de rivier Nansa (open in de Heilige Week voor Pasen en in de zomermaanden) zijn in ieder geval het bewonderen waard. In Cades (einde eerste etappe) is een prachtig gerenoveerd complex te vinden: Ferrería de Cades. Hier hebben ze twee oude molens en een oude smithoeve in ere herstelt. Deze werden volledig voorzien van energie via de waterkracht van de rivier. Kijk hier voor de openingstijden.

Op de tweede (en derde afhankelijk van je eigen indeling) etappe van deze Camino Lebanieog, tussen Cades en Cabañes, kan je 2 kerkjes bezoeken: La Iglesia de Santa Juliana (romaans, eind 12e/begin 13e eeuw) en Santa María de Lebeña uit de 10e eeuw, pre-romaans dus en met Moorse invloeden. Je ademt de geschiedenis in…

Ben je niet zo van de kerkgebouwen maar ga je meer voor de natuur: geen zorgen, de Camino Lebaniego is een aaneengesloten natuurmonument:

landschap lebaniego
bron: caminolebaniego.com

Laatste loodjes

De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar ook hier valt weer genoeg te beleven, met wat extra inspanning. Want als je in de Picos de Europa bent wil je niet het bezoekerscentrum van dit Nationale Park overslaan als die maar 500 meter van je Camino ligt. Bezoek in ieder geval eerst hun website om eventuele actuele waarschuwingen te bekijken. Je bent in een Nationaal Park maar het is zeker geen ‘wandelingetje in het park’ als je besluit om bijvoorbeeld de Ruta del Cares te doen omdat je toch in de buurt bent. Altijd handig als je in de tuin van de Europese Bruine Beer loopt ;-).

Potes, het eindstadje voor je de laatste kleine 3 kilometer naar het klooster loopt, zal waarschijnlijk je thuisbasis zijn voor dat uitstapje. De prachtige Torre del Infantado, het oude centrum, de kerk van San Vicente (14e eeuw) en natuurlijk het Pelgrimskantoor mogen niet overgeslagen worden.

Heerlijk uitrusten, lekker eten, even bijslapen en de volgende dag een mooie wandeling naar het Klooster en terug. Daar zou ik mee eindigen. Dat is althans mijn plan!

Wie weet er meer uit eigen ervaring?

Nu hebben wij nog geen tijd gehad om de Camino Lebaniego te lopen. Normaliter schrijven we er dan ook geen blog over. Vanwege het Heilige Jaar Toribio maken we daar toch een uitzondering op, maar willen zeker ook jullie bijdrage horen. Dit was een mooie opsomming maar vertel hieronder maar: wat hebben we niet genoemd en is een absolute must?!

Buen Camino!

Share this article

More To Explore

FlixBus
Booking.com